Index – Belföld – Koronavírus: nincs javulás, 84 ember meghalt

általa megosztva admin
Kategória:


Csütörtökre 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid?19), ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. Kórházban 5183 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 378 ember van lélegeztetőgépen.

Csaknem ötezren vannak kórházban a koronavírus miatt.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek és az elhunytak száma folyamatosan emelkedik. A kormány keddi ülésén ezért újabb védelmi intézkedésekről döntött, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a tegnap esti órákban. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában ? olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Mint írják: 

A kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, a Magyar Közlönyben már kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend ? ahogy az első hullám idején, úgy most is ? gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára.  Épp emiatt a kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa meg.

A Magyar Közlönyben már meg is jelent a kormány rendelete.

A kormány emellett kihirdette a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedéseket is. Életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Éjfél és reggel öt óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel:

  • ha valaki munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából,
  • vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
  • valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel hét óra és délelőtt kilenc óra közötti, valamint délután három óra és este hét óra közötti időszakokra.

A főpolgármester szerint közlekedési káoszt idézhet elő az ingyenes parkolás.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, valamint a vendéglátóhelyeken.

Gál Kristóf arról beszélt, a kormány kéri a lakosság együttműködését. De a rendőrök is szigorúbban bírságolnak.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nemcsak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja

? fogalmazott a kormányfő.

Nincs olyan intézmény, ahol ne lenne potenciálisan jelen a vírus.

A magyar emberek védelme érdekében a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak majd az oltóanyaghoz ? emelték ki a koronavirus.gov.hu oldalán.

Visszaesett a gyártás, pedig a magyar kormány is nagy reményeket fűzött az orosz oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot
  • gyakran és alaposan mossunk kezet
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be
  • bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Csaknem háromszor annyi kórházi ágy áll rendelkezésre covidos betegek kezelésére, mint ahányat most leköt az ellátás.

A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás. A védekezés mostani szakaszában különösen fontos a kórházak teljesítőképességének védelme, ezért fontos a védelmi intézkedések szigorú betartása

? írják, hozzátéve, hogy az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása, valamint folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Szakértők kilencmillió felnőtt adatait elemezték, hogy kiderítsék: veszélyeztetettebbek-e, akiknek a háztartásában gyermek él.

AZ OPERATÍV TÖRZS JELENLEG 83 ÓVODÁBAN ÉS 7 ISKOLÁBAN RENDELT EL RENDKÍVÜLI SZÜNETET, 59 OSZTÁLYBAN ÉS 18 ISKOLÁBAN DIGITÁLIS MUNKARENDET.

A PDSZ szerint nincsenek meg a biztonságos munkavégzés feltételei az iskolákban.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép:  Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI )





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).