Az autóklub szerint a kötelező felelősség-biztosítások árazásában is figyelembe kéne venni a vírushelyzetet.

A Magyar Autóklub tette közzé álláspontját arról, hogy megjelentek a gépjármű-felelősségbiztosítások 2021. évi díjai. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának vezetője szerint elfogadhatatlan, hogy egyes biztosítók indokoltnak tartják a gépjármű-felelősségbiztosítások 20 százalékos emelését jövőre.

A szakértő közölte, hogy a díjak emelkedése bizonyos tekintetben indokolható, a kalkuláció azonban nem hagyhatja figyelmen kívül azt a körülményt, hogy a gépkocsiközlekedés jelentős mértékben csökkent, amit jelez az üzemanyagárak változása is.

Ha a járvány miatti változásokat figyelmen kívül hagyják, akkor szükség lehet a díjképzés vizsgálatára, amit a Magyar Nemzeti Bank a károkozói pótdíj kapcsán korábban már kilátásba helyezett – jegyezte meg.

A most nyilvánosságra hozott díjak egyébiránt csak a 10 évnél idősebb gépkocsik üzemeltetőit érintik. A többinél a díjak megállapítása meg nem zárult le, ezeknél az autóklub szükségesnek tartaná az általa említett szempontok érvényesítését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

94 milliárd forint kárt okoztak tavaly a gépjárművezetők a kötelező biztosítások terhére, ami történelmi csúcs.



MTI
Gazdaság

Egy hét van még befizetni a kötelezőt, és a határidő ráadásul hétvégére esik.