A szuperkönnyű újdonság az ígéretek szerint úgy gyorsul, mint a legdurvább villanyautók, de a mozgatásáról egy 8 literes benzinmotor gondoskodik.

Az 1750 lóerős SSC Tuatara a sorozatgyártású autók közül nemrégiben elsőként lépte át a lélektani 500 km/h-s határt, és erre most válaszul megérkezett az ugyancsak 500 km/h-nál nagyobb végsebességűnek ígért Bugatti Bolide.




A mérlegen mindössze 1240 kilogrammot nyomó (Chiron: 1995 kg) hiperautót egy 8 literes W16-os benzinmotor hajtja, mely 4 turbóval nem kevesebb, mint 1850 lóerős teljesítményt, illetve 1850 Nm-es nyomatékot szabadít rá a kerekekre. Ehhez 110-es oktánszámú versenybenzinre van szükség, normál 98 oktános üzemanyaggal be kell érnünk 1600 lóerővel.




A 0,67 kilogramm/lóerő arányú, maximum 2,8 G-s oldalirányú gyorsulásra képes Bolide mindössze 99,5 centiméter magas. A 0-ról 100-ra 2,17 másodperc alatt katapultáló újdonság 4,36 másodperc alatt tudja le a 0-200-as gyorsulást, ami körülbelül a jelenlegi Forma-1-es autók szintje.




Állóhelyzetből 300 km/h-ra 7,37 másodperc alatt lő ki az új Bugatti, melynek a 0?400 km/h-hoz sincs szüksége 12,08 másodpercnél többre. Más kérdés, hogy ezek az adatok egyelőre csak a számítógépes szimulációból származnak, csakúgy, mint a következő: 0-ról 500-ra alig 20,16 másodperc alatt gyorsul fel a csúcstechnika.




A Nordschleifén 5 perc 23 másodperces köridejűnek ígért Bugatti Bolide fejlesztése 8 hónapja kezdődött meg, és egyelőre nem született döntés a gyártásával kapcsolatban. Egy álcázott prototípust nemrégiben már lencsevégre kaptak a francia Paul Ricard versenypályán, így mutatkozik némi esély a kisszériás gyártásra.













Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!