Index – Külföld – Koronavírus: az egész ország lezárása is szóba került az olasz politikában

általa megosztva admin
Kategória:


Az egészségügy  a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám pénteken túllépte a 19 ezret, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől.     

Mindenáron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás leállását, valamint az ország ismételt lezárását

? hangsúlyozta Conte. Korábban a kormányfő a napi húszezres esetszámot jelölte meg küszöbként, amelynél részleges vagy országos kijárási korlátozást rendelhetnek el napi huszonnégy órára. Sajtóértesülések szerint a kormány a végsőkig várni fog ennek alkalmazásával.

Olaszország a járványterjedés spanyol- és franciaországi növekedését tartja szem előtt, és az óvintézkedésekkel a járványgörbe további ugrásszerű növekedését akarja megfékezni. Az október 13-tól bevezetett szigorítások, köztük az éjszakai kijárási tilalom, egyenlőre november 13-ig érvényesek.  

Nicola Zingaretti, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, a kormánytöbbség jelenleg a jövőjét teszi fel a járvány elleni küzdelemre.  

Az ellenzéki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint a kormány kapkod, mivel nem készült fel az újabb hullámra sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a közlekedés terén.      

A fegyveres erők bejelentették, hogy készek segítséget nyújtani a tömeges lakossági vírustesztelésben utcákon létesített állomásokkal.  

A Róma körüli Lazio tartományban péntek éjféltől lép életbe a kijárási tilalom reggel öt óráig, de a főváros látogatottabb tereit, utcáit már kilenc órától lezárják.  Éjszakai kijárási tilalmat vezetett be Campania, Calabria, Piemonte és Szardínia szigete is. Lombardiában csütörtökön vezették be az éjszakai kijárási tilalmat.

Száz olasz kutató,  közöttük orvosok nyílt levélben drasztikus intézkedéseket sürgettek, mivel szerintük máskülönben az ország nem fogja elkerülni a tömeges halálozást.

Vincenzo De Luca campaniai kormányzó, aki az éjjeli kijárási tilalommal egy időben a tartományon belüli mozgást is megtiltotta, országos lezárást sürgetett a tartományok közötti közlekedés azonnali leállításával. De Luca kijelentette, ha a kormány nem lép, magától lezárja Campaniát.

Egy lépésre vagyunk a tragédiától, nem akarom, hogy Nápolyban is katonai kamionok sora szállítsa a halottakat

? mondta Bergamo városára utalva, ahol tavasszal nem volt elég hely a krematóriumokban, és a fegyveres erők járműveivel más városokba kellett szállítani a halottakat.  

Az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma elérte a 19 143-t több mint 182 ezer vírusteszt elvégzésével. Kilencvenegy beteg veszítette életét. Jelenleg több mint 186 ezer az aktív betegek száma, több mint tízezren vannak kórházban, több mint ezren intenzíven. Az intenzív osztályok még valamivel több mint ezer beteget tudnak fogadni az egész országban.

A legtöbb új beteget, majdnem ötezret Lombardiában regisztrálták, felüket Milánó térségében. Második helyen az a Campania áll napi több mint kétezer esettel, amelyet tavasszal nagyrészt elkerült  járvány.

Szeptember 23-án országosan napi 1640 új fertőzöttet azonosítottak, október elsején több mint 2500-at. A főváros tömegközlekedési eszközein a zsúfoltság csökkentése érdekében forgalomba állítják a jelenleg használaton kívüli turistabuszokat.  

Nápolyban vendéglátósok és kereskedők  békés utcai demonstrációt tartottak az adók és a közüzemi díjak befizetésének befagyasztását követelve. Mindennapossá váltak a tiltakozó megmozdulások a különböző szakmák részéről. Fertőzötteket szűrtek a római államfői palota konyhájában is: a szakácsot és két munkatársát karantén alá helyezték.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.