A Berlina Aerodinamica Tecnica, vagy más néven B.A.T. autók láttán nemcsak 70 éve esett le sokak álla.

Az 1953-as Torinó Autókiállítás látogatói úgy indultak el a helyszínre, hogy megtekintik az Alfa Romeo, a Lancia és a Fiat legújabb modelljeit, arra viszont vélhetően kevesen számítottak, hogy egy ilyen sokkolóan jövőbemutató Bertone négykerekűt sodor majd eléjük az élet:




Ez volt a Berlinetta Aerodinamica Tecnica 5, vagy rövidebb nevén a B.A.T. 5, ami egy a repülőgép-ipari megoldások által ihletett, és az Alfa Romeo 1900 SS alapjaira épülő koncepcióautó.




A Bertone stúdió által készített és Franco Scaglione által tervezett B.A.T. 5 motorja mindössze 100 lóerős, azonban a 0,23-as légellenállási tényező és az alig 1,1 tonnás tömeg így is 200 km/h végsebesség elérését teszi lehetővé.

1954-ben aztán bemutatkozott a következő hasonló Bertone modell, a még kisebb légellenállású B.A.T. 7, amit 1955-ben követett a sorozat harmadik tagja, a B.A.T. 9.







És most a triumvirátus új gazdára vár: a kocsik a Sotheby?s október 28-án New Yorkban megrendezendő árverésén kerülnek kalapács alá.




 










Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!