2018-ban két, ugyanarra a helyszínre tartó rendőrautó ütközött össze. A balesetben az egyik rendőr elhunyt.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a 2018 februárjában történt halálos kimenetelű, újpesti rendőrautó-baleset ügyében a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség ? közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott, egy rendőr, 2018. február 15-én nem sokkal éjfél előtt megkülönböztető fény- és hangjelzést egyidejűleg használó Opel Astra típusú rendőrautóval közlekedett Újpesten. Egy kereszteződéshez érve egyenesen akart továbbhaladni, és annak ellenére, hogy a lámpa tilosat jelzett, a 68-72 km/h-s sebességről némileg lassítva behajtott a kereszteződésbe.

Oda jobbról, zöld jelzésnél, éppen akkor érkezett meg 93-98-km/h-s sebességgel érkezett egy másik rendőrautó. A Skoda Octavia ? amelyen szintén működött a megkülönböztető fényjelzés ? egyenesen haladt, eközben ütközött neki a vádlott által vezetett gépjármű jobb oldalának.

A két autó akkor ugyanarra a helyszínre tartott, mert az ott intézkedő rendőrök segítséget kértek.

A baleset következtében az Opel Astrában utazó rendőr őrmester életét vesztette, a vétlen autót vezető rendőr könnyebben sérült, míg utasa és a vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek el. A rendőrség akkor azt közölte, hogy a balesetben elhunyt rendőrt Mátyás Balázs Tamásnak hívták, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságának állományába tartozott.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott anélkül haladt be a tilos jelzés ellenére a kereszteződésbe, hogy meggyőződött volna arról, más közlekedő járművet nem veszélyeztet-e, illetve a másik, elsőbbségi helyzetben lévő gépjármű vezetője az akadálytalan továbbhaladását lehetővé teszi-e.

Az ügyészség közleményében azt írta, hogy a bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Itthon

Nagyn súlyosan megsérült a rendőr, de az életveszélyen már túl van.



hvg.hu
Autó

Egy Jaguárral ütközött egy osztrák rendőrautó, a járőrkocsit vezető rendőr börtönbüntetést kapott.