Index – Gazdaság – Lázadhatnak a részvényesek a Wizz Air vezetői bónusza ellen

általa megosztva admin
Kategória:A Wizz Air részvényesei felléphetnek a vezérigazgató Váradi Józsefnek szánt 188 millió forintos bónusz ellen, amelyet annak ellenére megkaphat a cégvezető, hogy nem teljesültek a márciussal véget ért pénzügyi év célkitűzései, ráadásul állami támogatást és banki finanszírozási lehetőségeket is felhasználtak, valamint a társaság a koronavírus miatt elbocsátott ezer embert.

A Times szerint három vállalatirányítási csoport is aggodalmát fejezte ki a bónusz miatt a Wizz Air július 28-án esedékes éves találkozója előtt. Az Investment Association nevű brit kereskedelmi testület vörös figyelmeztetést adott ki, ezzel jelezve a vállalatirányítási problémákat. Az Institutional Shareholder Services és a Glass Lewis tanácsadócégek azt javasolták a befektetőknek, hogy kifizetés elfogadása ellen szavazzanak.

A brit szervezetek jelentéseit az magyarázza, hogy a Wizz Air részvényeit öt éve jegyzik a londoni tőzsdén, noha a cégnek Budapesten van a központja, és a társalapító Váradi József vezeti.

A fapados légitársaság Váradinak 188 millió forintos – 532 714 eurós – bónuszt ítélt meg az elmúlt 12 hónap teljesítménye után az évi összesen 2,8 millió eurós fizetési csomag részeként, noha a vállalat 281,1 millió eurós nyeresége elmaradt a bónuszrendszerben célként megjelölt 294 millió eurótól.  Amúgy elég erős évet zárt a Wizz Air, egészen addig, amíg márciusban be nem ütött a Covid-19, ami miatt világszerte leállt a légi közlekedés.

A Glass Lewis szerint korlázotni kell azon vezetők kifizetéseit, akik vállalati finanszírozási eszközöket használtak, és tekintettel kell lenni az elbocsátásokra.  Az Institutional Shareholder Services arra mutatott rá, hogy a kitűzött célokat nem szabadna módosítani. Ezzel szemben a Váradi javadalmazásáról döntő bizottság azzal érvelt,  helytelen lenne, és a részvényeseknek sem áll az érdekében, hogy  az utolsó márciusi hónap rendkívüli eseményei legyenek a meghatározók.

(The Times)

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).