Több mint 26 milliárd forintot fizethettek be az államkasszába a lefotózott gyorshajtók.

Az objektív felelősségi elv alapján kiszabott bírságok száma rekordot döntött a gyorshajtóknál tavaly – közölte a Vezess.hu kérdésére a rendőrség. Összesen 701 169 olyan eset volt, amikor fotók alapján szabtak ki bírságot, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Az objektív felelősségnél, amit a nagyobb mértékű gyorshajtásoknál alkalmaznak, nem vizsgálják ki volt az elkövető, a bejegyzett tulajdonosnak küldik a csekket.)

A helyszíni büntetések száma is jelentősen, 31 százalékkal emelkedett: összesen 42 595 esetben szabtak ki közigazgatási, 71 931 alkalommal pedig helyszíni bírságot gyorshajtás miatt.

Az emelkedő bírságszám és a beszedett összeg növekedése a korábbi évek adataihoz képest is számottevő. Összesen 26 215 811 000 forint került így az államkasszába az objektív felelősség elve alapján, ami jelentős emelkedést mutat az előző évekhez képest.

Az esetszám részben az új sebességmérő eszközök, például a TraffiCapture TC-108 használatának köszönhető, amelyekről a hvg.hu is írt. Az Országos Rendőr-főkapitányság 40 ilyen eszközt vásárolt, amelyek képesek pontos és gyors sebességmérésre és hiteles képek készítésére akár 230 méteres távolságból is.

Emellett a Trafibox nevű eszközök széles körű terjedése is hozzájárult a megemelkedett bírságszámhoz. Ezek a forgatható eszközök kétirányú forgalmat képesek ellenőrizni, és lényege, hogy az autósok nem tudják, valóban van-e a dobozban traffipax.

Az is hozzájárulhatott az emelkedéshez, hogy jelentősen megemelték a gyorshajtás után kiszabható büntetések összegét. Ennek eredményeként szeptembertől akár 390 ezer forintos közigazgatási bírságra is számíthatnak a gyorshajtók.

Arról a tényről sem szabad megfeledkezni, hogy tavaly május óta nincs korrigált érték a traffipaxoknál, vagyis akár 1 km/h-s gyorshajtás esetén is bírságolhatnak a rendőrök.