Itt tesztelik elsőként azokat az emberszerű robotokat, amelyekre később rábízhatják a leginkább monoton, rutinmunkákat a gyártósoron.

Magyarországi gyárában kezdte el tesztelni a Mercedes az Apptronik cég által gyártott általános célú humanoid robotokat – írja a The Verge oldal.

Az 1,73 m magas és 72,5 kg súlyú Apollo akár 25 kg súlyú tárgyakat is képes felemelni, és akár négy órán keresztül is képes működni. A rajta lévő akkumulátorcsomag kivehető, ami azt jelenti, hogy nem kell kiállnia a munkából a feltöltéshez, csak elemet kell cserélni.

Apptronik robot Kecskeméten

Apptronik

Az Apollót úgy tervezték, hogy mozgásérzékelőinek köszönhetően biztonságosan dolgozzon emberek közelében, és olyan beépített funkciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a “kommunikációt”, mint például a fején lévő kijelző és a szemekre emlékeztető kerek LED-ek.

“Mindez egyelőre határterület, meg akarjuk érteni, hogy a robotika és az autógyártás milyen lehetőségeket rejt magában, hogy betöltse a munkaerőhiányt olyan területeken, mint az alacsony képzettséget igénylő, ismétlődő és fizikailag megterhelő munka, és hogy felszabadítsa a gyártósoron dolgozó, magasan képzett munkatársainkat ” – mondta Jörg Burzer, a Mercedes gyártási vezetője a projekt kapcsán.

Hasonló projektbe kezdett januárban a BMW is, amely a Robotics cég, Figure nevű robotját használja majd a BMW spartanburgi gyárában. A robot itt is a nehéz, nem biztonságos, illetve fárasztó gyártási feladatokba segít be, és ha életképesnek találják őket, akkor szakaszosan bevetik őket a BMW létesítményében.