Nem, ezek nem vidéki búcsús bágyadt Monster Truckok, hanem igazi amerikai versenyautók, melyeknek nem a fogyasztása, hanem a lökettérfogata 9,4 liter. A hétvégén fülsüketítő igazi Hot Wheelsek ordítják tele Budapestet – mutatjuk őket.

Történetünk 1968-ban kezdődik, amikor is egy bizonyos Elliot Handler, az amerikai Mattel játékcég alapítója kitalálta, hogy riválist állít a 15 évvel korábban debütált Matchbox kisautóknak. Így született meg a Hot Wheels, mely immár 5,5 évtizede dobogtatja meg az autórajongó gyermekek és a picit idősebb örök gyermekek szívét (a Mattel pedig 1997-ben bekebelezte a Matchboxot).

Eddig több mint 9 milliárd Hot Wheels kocsi készült és jelenleg másodpercenként átlagosan 16 ilyen játékautót adnak el világszerte, melyek mintegy 30 százaléka nagykerekű Monster Truck.

Az 1:1 méretarányú igazi Monster Truck őrület a 70-es években az Egyesült Államokból indult világhódító útjára, és most hétvégén Magyarországon is megtekinthető lesz a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party nevezetű nagyszabású rendezvény, mely nemcsak kis játékautókat, hanem hegyomlásnyi méretű igazi Big Foot versenyautókat is felvonultat.

A kapunyitás előtt két nappal a budapesti helyszínen, az MVM Dome-ban jártunk – vázoljuk mit láttunk, mit hallottunk.

HW Monster Trucks

László Ferenc

Dobozva zárva

Az Egyesült Államokban és Európában párhuzamosan turnézó show benzin-, pontosabban metanolpusztító szörnyetegei ilyen konténerekben utaznak:

HW Monster Trucks

László Ferenc

Amikor épp nincs fellépésük, akkor ilyen furcsán kisméretű mozgatókerekek figyelnek rajtuk:

HW Monster Trucks

László Ferenc

Mindig van valami teendő, szerelnivaló, az MVM udvarán konkrétan a legújabb vasat, az USA-ban tavaly nyáron debütált 5-Alarm tűzoltóautót hegesztették ottjártunkkor.

Budapestre hét Monster Truck érkezett, mind egyedi építésű, csővázra húzott üvegszálas karosszériahéjú őrület. A kasztni pehelykönnyű, viszont az irtózatos merevítések és a régivágású V8-as erőforrás miatt az össztömeg 4,5 tonna körül alakul.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

Magaslati levegő

A nagyjából 3,5 méter magas, ugyanilyen széles és 6 méter hosszú kocsikban igen magasan és középen foglal helyet a sofőr, aki előre és lefelé plexilapokon keresztül lát ki, és a középső digitális visszapillantó révén körülbelül azt is látja, hogy mi történik mögötte.

Mind a négy kerék hajtott és kormányzott is egyben, a hátsók maximum 35 fokkal képesek elfordulni, a személyautók legmodernebb 4WS rendszerei ennek harmadát sem tudják. Az akár helyben megfordulni képes kocsikat 9,4 liter körüli V8-as motorok hajtják, melyek a jókora kompresszor révén 1800-2000 lóerővel forgatják a masszív kardántengelyeket.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

Hasonló metanolos erőforrások rejtőznek a Top Fuel Dragster gyorsulási versenyautókban, de mivel ott 8-10 ezer lóerőt adnak le, sokkal, de sokkal gyakrabban kell felújítani őket, mint a Monster Truckok szívét. A fogyasztás az “inkább hagyjuk” kategória, egy hétvégén akár 1000 liter drága üzemanyag is sebességgé/hanggá alakulhat.

A Gunkster nevezetű, Ford F-150 pickupra emlékeztető példányt terelgető Darron Schnell kérdésünkre elmondta, hogy akár 10 ezerig is elforgatható a főtengely, erre azonban nem igazán van szükség, a fordulatszám általában 7 ezer alatt marad.

Darron Schnell és szeretett járgánya, a Gunkster

László Ferenc

A sofőr mögé, középre szerelt motor egy kétfokozatú automata váltón keresztül hajtja meg a 66x43x35 colos Firestone gumikkal szerelt kerekeket. És körülbelül így muzsikál:

Kevesen tudják, hogy már elektromos Monster Truck is létezik, igaz ez a “zöld rendszámos” példány nem szerepel a budapesti előadáson. Darron már vezette a villanymotoros szörnyeteget, de nem igazán nyerte el a tetszését, mivel motorhang hiányában csak nem túl kellemes hajtáslánc és futómű zajokban volt része.

A Fordot mintázó különlegességet egyetlen 600 lóerős villanymotor hajtja. A 36 akkumulátormodulból 30 felel a hajtásért, 6 pedig a kormányzásért és fékezésért. Az 5 tonnás monstrum telepei mintegy 620 kilogrammot nyomnak a mérlegen.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

Jump!

Egy kerék 400 kilogrammot nyom a mérlegen, melyből 300 kilogrammot tesz ki az akár 4 méter magas ugratások miatt csak 1,7 barra fújt és a felszerelés előtt a szélein “meghámozott” abroncs. A nitrogénnel töltött dupla lengéscsillapítók bírják a strapát, a rugóút körülbelül 75 centiméter.

Az izmos fékek nem a kerekeknél, hanem a kardántengelyeken figyelnek. A nagy igénybevétel miatt esetlegesen lerepülő alkatrészek ellen úgy védekeznek, hogy a kerekek F1-módra erős pántokkal vannak biztosítva, a tengelyek pedig kis kalitkában forognak.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

Darron Schnell felesége, a Bigfoottal versenyző Rebecca elmondta, hogy elvileg akár 160 km/h-s végsebesség is elérhető, azonban a stadionok limitált mérete miatt ennek csak töredékét érik el az egyébként csak 50 km/h-ra hitelesített extrém ballonos gumikon.

Rebecca Schnell és a cikk szerzője

László Ferenc

A Monster Truck rendezvények nemcsak a látható láng nélkül égő üzemanyag miatt hordoznak magukban némi veszélyt, hanem amiatt is, mert egy 2000 lóerős több tonnás monstrum könnyen le tud bontani akár egy épületet is.

Emiatt nemcsak az autókban van vészleállító gomb, hanem a szervezők kezében is, így ha egy gyorsítás vagy kanyar nem adja ki, akkor akár a távolból is azonnal gátat lehet vetni a balesetveszélyes manővernek.

Sőt, a nézőtér alsó szektorait lezárják, a biztonság kedvéért itt senki sem tartózkodhat.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

Nagyok és kicsik

Az amerikai show egyszer már Budapestre látogatott, a 2022-es rendezvénynek a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont. Most hétvégén az MVM Dome a helyszín, ahol a szombati kettő és a vasárnapi egy előadást összesen 22 ezren tekinthetik meg – 2 éve ez a szám 15 ezer volt.

A hét Monster Truck nemcsak versenyezni fog egymással, hanem összesen 42 személyautót is összetaposnak majd, és persze nem kevés ugratásra és gumifüstölésre is számítani lehet.

A fluoreszkáló fénypartival és lézershow-val kísért előadás egyik látványos elemének ígérkezik a tüzet okádó átalakuló sárkány, Arctigon, és szabadstílusú motokrosszosok is repkednek majd a levegőben.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

A 9300-38600 forintos jegyek online és a helyszínen is megvásárolhatók a 15 perces szünettel két részre osztott körülbelül 2 órás előadásra. Hot Wheels kisautók is kaphatók lesznek a pultoknál, a kínálatban az ígéretek szerint hazánkban amúgy nem forgalmazott modellek is felfedezhetők majd.

A normál, úgymond tucatmodell Hot Wheelsek általában kevesebb, mint 1000 forintba kerülnek a hazai boltokban, a színváltós, meglepetés színű és limitált szériás példányokat néhány ezer forintos áron jegyzik. Akadnak persze ennél is drágább kisautók, és a legkülönlegesebb szuperritka gyűjtői példányok adott esetben több százezer, vagy több millió forintos áron cserélnek gazdát.

A magántulajdonban lévő legnagyobb Hot Wheels kollekcióval egy amerikai gyűjtő büszkélkedhet, akinek a kisautói 1 millió dollárnál is többet érnek.

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc

HW Monster Trucks

László Ferenc