Javítana az EU azon a helyzeten, hogy a külföldiek bírságainak 40 százalékát nem tudják behajtani.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács szakértői új javaslatot dolgoztak ki arra, hogy hogyan lehetne hatékonyabban utolérni azokat, akik hazájukon kívül követnek el közlekedési szabálysértéseket – írja a Totalcar.

Ha az új szabályokat elfogadják, akkor a jövőben rövidebb határidő – két hónap – alatt kell, hogy az államok egymásnak információt adjanak az elkövető autósról, de bővül azon szabálysértések köre is, ami után ilyen “határon átnyúló” eljárást indíthatnak. Ezek után nem csak ittas vezetés, vagy gyorshajtás miatti bírságokat lehetne könnyebben behajtani, hanem veszélyes parkolás, a záróvonal átlépés, vagy a segítségnyújtás elmulasztása miatti bírságokat is.

A jelenlegi statisztikák szerint a külföldiekre kirótt bírságok 40 százalékát nem sikerül behajtani. A tervezet szerint a szabályszegő saját országa szedhetné be a 70 eurónál (28 ezer forint) magasabb bírságokat, amennyiben azokat az összes jogi behajtási lehetőség után sem fizették be.

Egy online felületet is létrehoznának, amely részletes tájékoztatást adna a szabálysértések határokon átnyúló kezeléséről, a büntetésekről és a jogorvoslati lehetőségekről.