Az alagút 45 méter mélyen fut majd a tenger szintje alatt.

Olaszország első vízalatti alagútja teremt majd kapcsolatot Genova kikötőváros keleti és nyugati része között. A 3,4 kilométeres alagút, amely a kikötői öböl alatt halad, legmélyebb pontján 45 méterrel a tengerszint alatt, csökkenti a felszíni gépjárműforgalmat és “zöldebb, tisztább” környezet teremt a Ligur-tenger partján fekvő városban – mondta a munka keddi kezdete alkalmából tartott rendezvényen Matteo Salvini közlekedési miniszter, miniszterelnök-helyettes.

A két közúti alagút 16-16 méteres átmérőjét tekintve ez lesz Európa “legnagyobb”, és a világ negyedik legnagyobb alagútja – mutatott rá a miniszter. Az alagútban 70 kilométeres sebességgel juthatnak el az autók a város egyik feléből a másikba.

Genova alagút

Motorionline

A Renzo Piano sztárépítész tervezte vízalatti alagút tervét évtizedek óta dédelgették, az építkezés megkezdését Salvini “történelmi napnak” nevezte a város életében. Az egymilliárd euróba kerülő alagutat 2029 nyarán tervezik átadni.

Az alagút megépítésével évente egymillió óra gépjármű-menetidő spórolható meg, ami előnyösen hat a környezetre – hangsúlyozta Roberto Tomasi, az olasz autópálya-társaság (ASPI) elnöke. Azt mondta, hogy a forgalom tenger alá terelésével 10 hektárnyi új közparkot nyernek kerékpár- és gyalogosutakkal.