Az üzemet kiürítették, nem is indulhat újra rövid időn belül.

A Tesla kedden reggel kénytelen volt leállítani a termelést a Berlin melletti üzemében, és kiürítenie azt, miután áram nélkül maradt. A hírek szerint a gyár közelében környezetvédelmi aktivisták gyújtogattak.

A tűz kedden kora reggel kezdődött a grünheidei üzem közelében, ahová tűzszerészeket is hívtak, miután egy olyan táblát is találtak, amelyen „elásott lőszer” felirat szerepelt – írja német források alapján az Automotive News. A Tesla nem számít arra, hogy a termelés órákon belül újraindul – mondta a cég szóvivője.

A rendőrség közölte, hogy a gyárhoz közeli Gosen-Neu Zittau térségében egy égő villanyoszlopról kaptak riasztást, és áramkimaradások voltak a fővárostól, Berlintől délkeletre fekvő Freienbrink térségében. A lángok nem terjedtek át a Tesla üzemére. Azt nem kommentálták, hogy a tüzet azok a környezetvédelmi aktivisták gyújtották volna, akik a néhány napja foglalták el a gyár körüli erdőséget.

A múlt hét vége óta nagyjából 100 környezetvédő van a területen és sátrakat, faházakat emeltek, hogy megakadályozzák a gyár bővítését.

Aktivisták a Tesla-gyár körüli erdőségben

Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Tesla ugyanis bejelentette, hogy megnagyobbítaná az üzemet, amely jelenleg 500 000 autót gyárt, viszont a környezetvédő csoportok szerint a további terjeszkedés súlyos természeti károkat okozna.