A kocsit Torontóban vitték el, és Dubajban kötött ki.

Egy AirTag-nyomkövető segítségével hónapokon láthatta egy kanadai autótulajdonos, hogy merre jár éppen a világban az ellopott kocsija. Bosszantó módon azonban, noha egyértelmű, hol van az autója, az illetékes hatóságok mindeddig nem tudták lefoglalni az SUV-t.

Miután az Andrewnek hívott férfi korábbi SUV-kocsiját tavaly májusban ellopták, a vadonatúj GMC Yukon XL-jét két Apple AirTaggel látja el. A döntése sajnos helyesnek bizonyult, egyik este ellopták az új kocsiját is.
A kanadai CBC portál, amely végigkövette a kálváriáját, a cikkében arról ír, hogy a lopás után az autó órákig mozgott Toronto környéken, majd egy vasúti konténerből jelentkezett be az AirTag. Az egész ügyet itt le lehetett volna zárni, azonban egy rendőr azt mondta a férfinak, miközben a helyszínen volt, hogy nincs joguk a konténert kinyitni, és egy vasúti magánhatósághoz irányította Andrew-t, de a társaság nem intézkedett időben és a kocsi továbbállt.

A lopás utáni hetedik napon Andrew Montreal kikötőjéből kapott újabb jelzést, majd ezt egy hónap csend követte. (Az AirTag úgy működik, amennyiben közelébe kerül egy lokátorfunkciós Apple-termék, akkor rákapcsolódik és ezen keresztül megosztja a saját helyét.) A következő jelzés szeptember elején érkezett Belgiumból, Andrew autója Antwerpen kikötőjében landolt. Szeptember 26-án pedig egy újabb jelzés érkezett, ezúttal már egy dubaji kikötőből.

Andrew és autója között most körülbelül 11 000 kilométer a távolság, és több kétségbeesett kísérleten van túl a férfi, hogy megállítsa az autó útját a rendőrség segítségével. A tulaj szerint a rendőrség részben hárította a felelősséget, részben pedig egyszerűen nem volt elég gyors, amikor cselekedni kellett volna.
Andrew és apja, aki egy nyugdíjas ügyvéd, közben szintén intenzíven foglalkozott azzal, hogyan lehetne visszaszerezni az autót. Felbéreltek még egy magánnyomozót is Dubajban, aki végül megtalálta az autót, amit közben eladásra kínáltak, a lap szerint 80 ezer dollárért.

A torontói rendőrség mindeközben hivatalosan továbbra is nyomoz az ügyben, Andrew és apja pedig kapcsolatba lépett mind az Interpollal, mind az emirátusok rendőrségével. „Mindent megtettünk, amit csak tudtunk, kivéve, hogy elmenjünk, és megpróbáljuk magunk visszaszerezni az autót” – nyilatkozta a kétségbeesett tulajdonos.

A kocsi viszont az utóbbi hetekben legalább nem utazott tovább, és a CBC szerint még mindig az Arab Emírségek egy használtautó-parkolójában áll.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.