A több mint százméteres Amadea éves fenntartása meghaladja 2,5 milliárd forintot.

A kemény valósággal szembesült az amerikai hatóság, miután lefoglalták az Amadea megajachtot, egy Lurssen építésű hajót, amelynek ára a jelentések szerint 325 és 400 millió dollár között van. Miután több mint egy éve az amerikai vizeken tartózkodik, kétségbeesetten próbálnák eladni a hajót, mert irtózatosan drága a fenntartása – írja az Autoevolution oldal.
Jelenleg az Egyesült Államok fizeti a fenntartási költségeit, ami önmagában évi több mint 7,2 millió dollárt (2,6 milliárd forint) jelent. Mint minden lefoglalt vagyontárgy esetében, az USA köteles az Amadeát is ugyanolyan állapotban tartani, mint amilyenben lefoglalásakor volt. De nem adhatja el, hacsak az ügyészek nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy a tulajdonos szankcionált személy.
Az Amadea az egyik legnagyobb fogás egy orosz oligarchától, és jelenleg is San Diegóban parkol. A 106 méteres hajó vélhetően Szulejman Kerimové, aki szankciós személy az USA-ban, de ezt a többszörösen áttételes tulajdonlás miatt még nem tudták bizonyítani. A legutóbbi beadvány szerint ezt a lépést akarják átugrani és egyenesen árverésre bocsátanák a megajachtot. Az árverésből befolyó pénzt, a hírek szerint, végül Ukrajnának küldenék segélyként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.