Hősként írnak arról a lengyel férfiról, aki vélhetően katasztrófát előzött meg bátorságával.

Németország leghosszabb autópálya-alagútjában, a Rennsteig-alagútban gyulladt ki múlt a csütörtök éjszaka egy kamion, amely kilenc autót szállított. A sofőr hősies megoldást választott, hogy mentse, amit lehet.

Miután a szerelvényt vezető 41 éves lengyel férfi észrevette, hogy lángra kapott a pótkocsija egyik kereke, először megált az alagút vészhelyzetre kialakított öblében, és megpróbálta maga eloltani az abroncsot. A közeli segélyhívó gombot is megnyomta, de látta, hogy nem bír a tűzzel, ezért visszaült a volán mögé, és elindult kifelé.

A német hatóság beszámolója szerint közel hat kilométert kellett megtennie a kijáratig, miközben a tűz átterjedt az egész pótkocsira. Az utolsó pillanatban a sofőrnek sikerült kihajtania az alagútból, és leparkolnia a járművet a szabadban. A tűz lángok az egész vontatványt elérték, a kilenc szállított jármű közül hat kigyulladt. A gyorsan kiérkező tűzoltóság azonnal elkezdte oltani a szerelvényt, az alagutat pedig mindkét irányban teljesen lezárták.

A helyi közútkezelők a kameráik képein azonnal látták, hogy nagy a baj, és elismerték, hogy bátor és nagyon jó döntés volt a sofőr részéről, hogy továbbhajtott, mert egy alagútban lángoló kamion sokkal veszélyesebb helyzetet eredményezhetett volna.

Az okozott kárt körülbelül 250 000 euróra (96 millió forint) becsülik. Személyi sérülés nem történt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.