Index – Belföld – Szabálytalanul előzött egy rendőrautó Székesfehérváron

általa megosztva admin
Kategória:


A szabálytalankodás a székesfehérvári Balatoni útnál történt. A róla készült felvételen az látható, hogy egy rendőrautó csak a szemközti sávba átlógva tud megelőzni egy furgont, emiatt a videót rögzítő autó sofőrjének le kellett húzódnia, hogy elkerülje az ütközést. 

Most az is kiderült, hogy a rendőrség mire hivatkozik a szabálytalanság kapcsán.  Az RTL oldalának egy olvasója rögzítette a balesetveszélyes felvételt a szabálytalan rendőrkocsiról. 

A felvétel készítője szerint nem volt bekapcsolva a megkülönböztető jelzés, a villogót ugyanis csak akkor kapcsolta fel a rendőr, amikor a kocsi mellé ért. Utána a visszapillantóból látni lehetett, hogy már így leelőzte a teljes kocsisort.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság azzal indokolta a sietség miatt szabálytalankodó rendőrautó tettét, hogy a rendőrök egy székesfehérvári lakástűzhöz kaptak riasztást. Azt írták a rendőrök:

A feladat sürgős ellátása, az élet mentése miatt elengedhetetlen volt az előzés, ezért a sofőr már a megkülönböztető jelzés használatának elöljárói engedélyezését megelőző pillanatban áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol előzésbe kezdett. Időközben az engedély megérkezett, így útját a megkülönböztető jelzés használatával folytatta.

Mit mond erről a szabályzat? 

A megkülönböztető jelzésekről szóló ORFK-utasítás szerint a kékvillogó használatára az elöljáró vagy az ügyeletes adhatja meg az engedélyt vagy az utasítást. Ezt rögzítik is minden esetben a Robotzsaru-rendszerükben. 

Saját elhatározásból a rendőr akkor használhatja a megkülönböztető jelzéseket, ha:

  • híradástechnikai szempontból „holttérben” mozog,
  • az ügyeletes vagy az elöljáró akadályoztatása miatt engedély nem kérhető,
  • a sebességtúllépést mozgásban – gépjárműkövetéssel – ellenőrzi,
  • az engedélykérésből adódó késedelem az élet- és vagyonbiztonságra, a közbiztonságra, a bűnüldözés érdekeikre vagy a rendőrség tekintélyére hátrányt jelent.

A megkülönböztető jelzés használata során úgy kell közlekedni, hogy a közlekedés résztvevőinek kellő idő álljon rendelkezésére a közlekedési helyzet felmérésére és a kékvillogót használó jármű továbbhaladásának biztosítására.

Az esetről készült videót itt nézheti meg. 

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.