Egyre magabiztosabbak a terjeszkedő távol-keleti szereplők.

A kínai Chery autógyártó vállalat ambiciózus tervei között szerepel három márka bevezetése Európában, és ha minden a terveik szerint alakul, akkor gyártóüzemet is nyitnának a kontinensen.

A Chery Europe ügyvezető igazgatója, Jochen Tueting az Automotive News német kiadványának beszélt arról, hogy 2026-ig három márkát – Jaecoo, Exlantix, és Omoda – vezetnek be az európai piacra. Az Omoda 5 crossover 1.6 literes benzinmotorral már idén tavasszal megérkezik a szalonokba, majd az akkumulátoros elektromos járműváltozat következik. Jövőre a Jaecoo márka a Jaecoo 7 nevű SUV-val debütál, amelyet az Exlantix luxusmárka követ.

A cégvezető arról is beszélt, hogy a Chery-márkákkal nem dömpingárakon akarnak versenyezni, de az Omoda 5 teljesen elektromos változata például 40 ezer euró (15 millió forint) alatti áron rajtol majd.

Kiemelte azt is, hogy amennyiben a bevezetés sikeres lesz, a vállalat fontolóra veszi saját európai üzem létrehozását is. Az európai gyártás kérdése aktuális lehet – mondta Tueting, megjegyezve, hogy ahol releváns értékesítési eredményeket értek el, ott helyi gyárat is indítottak. „Meggyőződésünk, hogy Európában fontos márka leszünk, és a helyi gyártás idővel megtérül” – mondta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.