A buszvezető láthatóan elég sokáig a telefonját nézegette menet közben.

Kedd reggel készült az a videó, amit egy utas küldött az RTL-nek és a felvétel szerint a Pécsről Budapestre tartó busz sofőre vezetés közben böngészi a közösségi médiát, miközben nagyjából 100 km/órával vezet.

A videóra gyorsan reagált Volánbusz is, amely a hvg.hu-nak is elküldött közleményében azt írta:

Társaságunk mélyen elítéli a videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet, az eset kapcsán azonnal belső vizsgálatot indítottunk.

Kiemelték, hogy a KRESZ vezetés közbeni mobilozást tiltó passzusa „természetesen vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is – azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől”.

Hangsúlyozták azt is, hogy a sofőreiknek a mobiltelefon vezetés közbeni használata kihangosítóval vagy head-szettel is csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett.

A cég azt is írta, hogy az autóbusz-vezetők oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is. Ha pedig a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság szankcióként súlyosabb esetben, vagy ismétlődés miatt, akár a sofőr munkaviszonyát is megszűntetheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.