A listavezető modell árának alakulásán is jól látszik, hogy mire van most kereslet.

Az újautópiac és a használtautó-import komolyabb megtorpanásával ellentétben a Használtautó.hu éves elemzése szerint a hirdetések száma növekedett tavaly. Tavaly több mint százezer eladó autó jelent meg az oldalon, ami 7,3 százalékos emelkedést jelent. A hirdetések forgási sebessége szerint egy autót átlagosan 36,5 napba telt eladni, míg egy évvel korábban 31,6 napig hirdettek.

A portálon 2023-ban a Ford Focus modellek hirdetéseire kattintottak a legtöbben, a második helyen a Škoda Octavia, a dobogó alsó fokán pedig az Audi A4 áll. A villanyautók között a BMW i3 a legkelendőbb, utána a Tesla Model 3, majd a Nissan Leaf következik. A hibrideket nézve pedig a tavalyi év során is a Toyota számított egyeduralkodónak: a toplista élén a Corolla, a C-HR és a RAV4 állnak.

A legnépszerűbb modellek eladási árai a legtöbb esetben növekedtek, ez alól kivételnek tűnnek a villanyautók. A Használtautó.hu oldal szakértője, Horváth András szerint utóbbira magyarázatot adhat az a tény, hogy akik villanyautót akartak venni, már megtették. Újabb vásárlók pedig akkor jelenhetnek meg ebben a piaci szegmensben, ha még kedvezőbben alakulnak majd az elektromos autók árai.
Horváth András megjegyezte azt is, hogy a mélyponton lévő újautó-piacon egyre gyakoribbak az óriási, akár sok milliós kedvezmények, ami jól mutatja kifulladt a korábbi drágulás. A használtautó-piacon is hasonló trend várható, az egyre kisebb fizetőképes kereslet csökkentheti itt is drágulás ütemét és mértékét is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.