December óta folyamatos fenyegetést jelentenek a jemeni húszi támadások a konténerhajókra, ami az ellátási láncok elakadásához vezetett.

Hétfőn jelentette be az esztergomi Suzuki-gyár, hogy két hétre felfüggeszti a termelést a vörös-tengeri konténerhajó-támadások miatt. Ezek komoly késéseket okoznak az alkatrészellátásban, mert alternatív útvonalakon kell szállítani. A cég szóvivője azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a leállás csak a termelést érinti, az autók leszállítását a márkakereskedések és az ügyfeleknek nem befolyásolja.

Megkerestük az Audi Hungariát is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy aktuálisan nem számolnak termelési korlátozásokkal a kialakult helyzet miatt. Azt is írták, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a hajózási társaságokkal, hogy amennyire lehet, el tudják kerülni a termelésre és a kiszállításokra vonatkozó nehézségeket.

Jelezték: szinte valamennyi nagy hajózási társaság már decemberben megkezdte a szállítmányok átirányítását, ennek nyomán, ha kis késéssel is, de elérik úti céljukat.

A Mercedes kecskeméti gyárát is megkerestük, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A vörös-tengeri konfliktus hátteréről bővebben itt írtunk:

A közel-keleti konfliktus kiszélesedését jelzik a húszik elleni amerikai-brit légicsapások

Az USA és Nagy-Britannia az utóbbi órákban 14 helyszínen több mint hatvan célpont ellen hajtott végre légicsapást Jemen területén a Vörös-tengeren haladó kereskedelmi és hadihajókat támadó húszi lázadók állásai és hajói ellen. Bár mindenki a közel-keleti feszültség enyhítésének fontosságáról beszél, a nyugati katonai akció az október 7-e óta tartó gázai konfliktus mellett újabb frontot nyithat a térségben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.