A nagy tervek megvoltak a szentpétervári Nissan-gyárból államosított Lada-üzem beindítására, de egyelőre úgy tűnik, inkább dísznek gyártottak le néhány autót.„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.


Mindössze 170 példányt szereltek össze a Lada X-Cross 5-ből, amely valójában egy kínai alkatrészekből összerakott crossover volt, és a projekt elsősorban azt a célt szolgálta, hogy megmutassák, van jövője a szankciók nyomán Szentpéterváron elhagyott korábbi Nissan-gyárnak.

A Lada X-Cross 5 először nyáron tűnt fel, és nem volt más, mint a kínai FAW Bestune T77 nevű modell átcímkézett változata – írja a Motor.ru oldal. A kocsikban egy 1.5 literes turbómotor volt, ami 160 lóerős.

Az eredeti tervek szerint a modellnek már 2023 harmadik negyedévében sorozatban kellett volna készülnie, és több mint tízezer darab gyártásáról beszéltek. A határidőket végül elnapolták, majd hivatalossá vált, hogy lefújják az egész projektet. A hírek szerint a kínaiak mégsem adták áldásukat arra, hogy Ladaként árulják az autójukat.Az elkészült 170 kocsikból néhányat átadtak Moszkvának, a többit az autógyár használja majd el szállítási feladatokra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.