Januári benzinár-emelkedés – így maradhat több a pénztárcánkban

általa megosztva admin
Kategória:


Budapest, 2023. december 28. – Január 1-jétől várhatóan több mint 40 forinttal kell többet fizetni egy liter üzemanyagért. Mélyen a pénztárcába kell tehát nyúlnia azoknak, aki rendszeresen autóznak, nem is beszélve a folyamatos parkolóhely-vadászat okozta stresszről. Pedig van alternatíva – a BKK most összegyűjtött 4+1 érvet, amiért megéri közösségi közlekedésre váltani az új évben.

Egy európai uniós szabály értelmében 2024. január 1-jétől jövedékiadó-emelés miatt drágul a benzin és a gázolaj, így összességében 41,3 forinttal többet kell fizetnie egy liter üzemanyagért annak, aki rendszeresen autózik. Ez már önmagában erős érv arra, hogy (időnként) más közlekedési módokat is használjunk, de a Budapesti Közlekedési Központ most 4+1 érvet hoz arra, hogy miért éri meg hosszú távon is a közösségi közlekedés mellett dönteni.

 

 

1. Több marad a pénztárcában

Közösségi közlekedéssel jóval megfizethetőbb az utazás, arról nem is beszélve, hogy a közúti torlódásokat is elkerüljük, ha így utazunk. Egy tank benzin a januári emelés után akár 30-35 ezer forintra is rúghat majd, míg a BKK havibérlet áráért (amely 2013 óra változatlanul 9500 forint) egy hónapig korlátlanul utazhatunk több száz autóbusz-, trolibusz-, villamos- és metróvonalon. Nincs úthasználati díj, nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, nem kopik az autónk, így szervizköltséggel sem kell számolni.

 

2. Időt takaríthatunk meg

A földalatti, valamint a kötöttpályás járatok esetében forgalommal sem kell számolni, de akkor is időt spórolunk, ha busszal vagy trolival közlekedünk, hiszen ezek a járatok előnyt élveznek az autós forgalommal szemben, így gyorsabban és kényelmesebben juthatunk el a célállomásra.

 

3. Kevesebb stressz, hosszabb élet

A forgalomban töltött idő sokaknak stresszes. A közösségi közlekedéssel mindez elkerülhető: kisebb a felelősségünk utazás közben, a buszon vagy villamoson ülve nem nekünk kell a forgalomra és a közlekedési szabályokra koncentrálnunk, ráadásul a parkolóhely-kereséssel sem kell bajlódni. Emellett utazás közben foglalkozhatunk más tevékenységekkel, például olvashatunk vagy zenét hallgathatunk.

 

4. A környezetünk is hálás lesz

Az autók károsanyag-kibocsátása egyre nagyobb mértékben befolyásolja mind a saját, mind a környezetünk egészségét, ezért fontos, hogy egyéni szinten is minél többet tegyünk azért, hogy zöldítsük a városunkat. A közösségi közlekedési eszközök karbonlábnyoma jóval alacsonyabb, mint az egyéni járműveké, ezért minél többen váltanak közösségi közlekedésre, annál jobban enyhülhet a főváros széndioxid-terhelése, és csökken a zajterhelés is, ezáltal fenntarthatóbb lesz a városi élet, Budapest pedig egy élhetőbb hely lesz.

 

 

+1 Társadalmi interakciók:

A közösségi közlekedés a fentieken túl lehetőséget biztosít arra is, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal találkozzunk. A közös utazás növeli a társadalmi interakciók számát, ez pedig nemcsak az utazás élményére, hanem a társadalom egészére nézve is pozitív hatással lehet.

Fontos tehát mérlegelni az autóhasználatot és tudatosan megválasztani a legkedvezőbb közlekedési eszközt a mindennapokra.Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.