Óriási különbségek vannak abban is, hogy egyáltalán mennyire gyakori a szondáztatás.

Több mint félmillió alkalommal használtak alkoholszondát járművezetők ellenőrzésére a rendőrök 2023 első tíz hónapjában – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikáiból.

Vélhetően a magyarországi zéró toleranciának is köszönhetően viszonylag alacsony azon esetek száma, amikor pozitív értéket is mutatott a szonda. A Vezess.hu által bemutatott statisztikák szerint összesen 4244 alkalommal jelzett tíz hónap alatt, ami az összes ellenőrzés 0,81 százaléka.

Természetesen ahol a többi országrészhez képest alig szondáztatnak, ott számszerűen valószínűleg sokkal kisebb lesz a lebukottak száma is, ugyanakkor arányaiban korántsem feltétlenül jobb a helyzet.

A Vezess számításai szerint a szondáztatások számát viszonyítva az országos átlag 0,8 százalékos eredményéhez jó néhány megye van, ahol sokkal gyakoribb az ittas vezetés. Nógrádban például igaz, hogy csak 937-szer szondáztattak, de így is 33 ittas autóst fogtak, vagyis 3,5 százalékuk ivott, mielőtt a volán mögé ült. Bács-Kiskun vármegyében ugyanez az érték 2,9 százalék volt, és Budapesten is igen magas, 2,5 százalék. Ehhez képes sokkal „jobb a helyzet” például Veszprém vármegyében, ahol 10 354 szondázásra csak 1,6 százaléknyi ittas autós jutott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.HVGA Pártoló tagsághoz csatlakozó olvasóink az anyagi támogatásukért a sokszínű, független és tényszerű tájékoztatás mellett még számos előnyt is élvezhetnek.

Tagsági szintedtől függően többek között az alábbiakat kínáljuk:

  • exkluzív heti összefoglalót küldünk a világ érdekességeiről;
  • betekintést nyerhetsz a HVG munkájába, találkozhatsz a szerzőinkkel;
  • részt vehetsz a legújabb filmek premier előtti vetítésein, különféle rendezvényeken;
  • kedvezménnyel vásárolhatsz HVG-könyveket, kiadványokat;
  • olvashatod a hvg360 digitális hírmagazint.