Az extrém erős biturbó V8-as benzinmotorral szerelt Jesko a rekord eléréséhez messze nem feszítette meg az összes izomrostját.

A Koenigsegg a 2019-es Genfi Autószalonon tárta először a nagyközönség elé a cégalapító Christian von Koenigsegg édesapja után Jesko névre keresztelt hipersportkocsit. Az általunk a rendezvényen alaposan körbejárt Koenigsegg Jesko sorozatgyártása 2021-ben kezdődött meg, most pedig futottak egy rekordgyors kört vele.

A helyszín egy kis svéd sziget, Gotland, melynek versenypályáján a közelmúltban a 640 lovas Porsche Cayenne Turbo GT-t határait feszegettük, és amely 7,3 kilométer hosszú izgalmas vonalvezetésű pályán egészen mostanáig egy Porsche 911 GT3 RS MR tartotta a rekordot.




A Comói-tónál találkoztunk ezzel a Jeskóval

A német sportkocsi 3:04.83-as köridejét alaposan megjavította a svéd hiperautó, mellyel egy 2:56.97-es kört sikerült futni úgy, hogy a gyári tesztpilóta, Niklas Lilja saját bevallása szerint csak 90 százalékban autózta ki a lehetőségeket.

Ráadásul a Jeskóba nem is a legnagyobb teljesítményt biztosító E85-ös, hanem normál 98-as oktánszámú benzint tankoltak.





A 125 példányban készülő Jesko 5 literes lökettérfogatú, alig 189 kilogramm tömegű biturbó V8-as benzinmotorja maximum 1600 lóerős teljesítményt képes leadni, legnagyobb nyomatéka pedig 1500 Nm. Az 1,2 milliárd forintos kocsi mindössze 1,3 tonnát nyom a mérlegen.

Tavasszal a Comói-tó partján maga Christian von Koenigsegg mutatta meg nekünk új hipersportkocsiját, az 1385 lóerős teljesítményű, kéziváltós CC850-et, melynek fejlesztésében magyar mérnökök is részt vettek. Korábban pedig egy magyarországi 1018 lovas CCXS-be is sikerült beülnünk.




A cégalapító és a CC850

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



HVG



A Pártoló tagsághoz csatlakozó olvasóink az anyagi támogatásukért a sokszínű, független és tényszerű tájékoztatás mellett még számos előnyt is élvezhetnek.

Tagsági szintedtől függően többek között az alábbiakat kínáljuk:

  • exkluzív heti összefoglalót küldünk a világ érdekességeiről;
  • betekintést nyerhetsz a HVG munkájába, találkozhatsz a szerzőinkkel;
  • részt vehetsz a legújabb filmek premier előtti vetítésein, különféle rendezvényeken;
  • kedvezménnyel vásárolhatsz HVG-könyveket, kiadványokat;
  • olvashatod a hvg360 digitális hírmagazint.