A 748 lóerős teljesítmény brutálisan hangzik, de gyorsan hozzá kell tennünk, hogy az XM Label Red 2,8 tonnát nyom a mérlegen.

A közelmúltban volt szerencsénk üléspróbát venni a BMW valaha készült legerősebb közúti autójában, az XM Label Redben, mely hatalmas és nem éppen pehelykönnyű SUV-val nemrégiben rekordidőt futottak a legendás Pikes Peaken, most pedig kiderült róla, hogy 2024-ben a MotoGP biztonsági autója lesz.

A Valenciában leleplezett új safety car elsősorban egyedi matricásáról, spéci első splitteréről és lökhárítójáról, tetején elhelyezett fényhídjáról, fedélzeti tűzoltó készülékéről és hatpontos biztonsági övvel megspékelt Recaro első versenyüléseiről ismerszik meg.A MotoGP biztonsági autó fronton az általunk nemrégiben alaposan letesztelt 460 lovas M2-t váltó XM Label Red 5,11 méter hosszú, 2 méter széles, 1,75 méter magas és 3,1 méteres tengelytávolságú, a tömege pedig megközelíti a 2,8 tonnát, vagyis még a tisztán elektromos iX-nél is nehezebb.

Az Egyesült Államokban gyártott XM Label „szíve” egy 585 lóerős teljesítményű, illetve 750 Nm nyomatékú 4,4 literes biturbó V8-as benzinmotor, mely egy nyolcfokozatú automata váltón keresztül hajtja a négy kereket, melyek közül alapvetően a hátsókra érkezik több erő.A hajtásláncnak egy 197 lóerős és 280 Nm-es produkcióra képes villanymotor is a részét képezi. Az összteljesítmény 748 lóerő, a rendszernyomaték kereken 1000 Nm. Az álló helyzetből 100-ra 3,8 másodperc alatt katapultáló SUV végsebessége 250 km/h-ra van korlátozva, de az M Driver’s Package megrendelésével 290 km/h-ra emelhető a limit.

Az XM Label alaphangon 82,2 millió forintba kerül, a limitált szériás XM Label Red pedig 85,9 millió forinton nyit.


Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.HVGA Pártoló tagsághoz csatlakozó olvasóink az anyagi támogatásukért a sokszínű, független és tényszerű tájékoztatás mellett még számos előnyt is élvezhetnek.

Tagsági szintedtől függően többek között az alábbiakat kínáljuk:

  • exkluzív heti összefoglalót küldünk a világ érdekességeiről;
  • betekintést nyerhetsz a HVG munkájába, találkozhatsz a szerzőinkkel;
  • részt vehetsz a legújabb filmek premier előtti vetítésein, különféle rendezvényeken;
  • kedvezménnyel vásárolhatsz HVG-könyveket, kiadványokat;
  • olvashatod a hvg360 digitális hírmagazint.