Index – Belföld – A felelőtlen szülők miatt sérül meg a legtöbb gyerek

általa megosztva admin
Kategória:


Évente 1000 és 1500 közé tehető azon gyermekek száma, akik közlekedési balesetben sérülnek meg Magyarországon – derült ki az idei Biztonság Hete elnevezésű akció bejelentésekor, amelyet már hét éve rendeznek meg. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által indított országos rendezvénysorozat megnyitóján Rétvári Bence államtitkár elmondta: a legfontosabb, hogy amikor a gyermekünket elengedjük otthonról bárhová, akkor biztonságban legyen. Ne legyen veszélynek kitéve a közlekedés során. Immár 75 ezer gyerek vett részt a Biztonság Hete bemutatóin, az interneten pedig már 3,6 milliós letöltést értek el ezek a tartalmak.

Az iskolában is fontos a biztonságos közlekedésre való nevelés, ezért is szerepelnek a nemzeti alaptantervben is ezek az ismeretek. Az államtitkár kiemelte: gyalogátkelőknél tapasztalható közlekedési kultúrán még bőven van javítani való, ez pedig különösen igaz az iskolák közelében lévő átkelőkre. 

Szigorodó szabályozások

Rétvári Bence az Index kérdésére elmondta: a KRESZ-szigorítással kapcsolatban az egyik fontos lépés a szeptember elsején életbe lépő változás volt, amely értelmében például a gyorshajtásért járó büntetési tételek emelkedtek.

A zéró toleranciával kapcsolatban az elmúlt hetekben többször is lehetett hallani esetleges változtatásokról, Rétvári Bence lapunknak megerősítette:

monitorozzák a környező országokban hatályos közlekedési szabályokat, de egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József szerint évente 1000-1500 gyerek sérül meg közlekedési balesetben és nem miattuk elsősorban, hanem a felnőttek miatt, úgy szállítják őket autóban, motoron és elektromos rolleren is ma már. Így a szülőket is edukálni kell egy kicsit, az nagyon jó lenne, ha a gyermek mondaná el otthon a szülőnek, hogy nem jó, amit csinál.

A Mabisz által kezdeményezett Biztonság Hetén idén szeptember 18-23. között közel 30 szervezet igyekszik ráirányítani a figyelmet Budapesten és a vidéki helyszíneken a biztonság és a balesetmegelőzés fontosságára. Az idei rendezvénysorozatban külön szeretnék felhívni a figyelmet a gyalogos-átkelőhelyeknél való szabályos közlekedésre. Ezek környékén is sok baleset történik ugyanis.

A tűzvédelem is kiemelten fontos

A közlekedés mellett a Biztonság Hete akciósorozatban ugyanolyan fontos felhívni a figyelmet más kockázatokra, így például a tűzvédelemre is. Fülöp Zoltán, az Országos Tűzoltósági Főfelügyelő ismertette: évente hétezer lakástűz keletkezik Magyarországon, ezekben sokszor gyerekek is sérülnek. Ha tudják az emberek, ezeket hogyan lehet megelőzni, akkor már nagyot lépünk előre.

Fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy mit kell tudniuk, mit kell csinálniuk. Az lenne a legjobb, ha ezt az információt át tudnák adni a családtagjaiknak, ezért van szükség ilyen rendezvényekre

– tette hozzá Fülöp Zoltán.

Translate ?