Index – Gazdaság – Navracsics Tibor: a jövő gazdaságát alapozzák meg az uniós forrásokból tervezett beruházások

általa megosztva admin
Kategória:


Az európai uniós helyreállítási alap mintegy 2300 milliárd forintos támogatási összege és az azt meghaladó hitel jelentős részben energetikai és ezzel a zöld átmenetet biztosító beruházásokról szól – ismertette Navracsics Tibor pénteken Zalaegerszegen.

Amit ma tudunk a jövő zöld gazdaságáról, azt ezekkel az uniós forrásokkal kívánjuk megalapozni

– jelentette ki a területfejlesztési miniszter a IV. GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállításon és Konferencián. Sürgeti a programok megvalósítását, szerinte ugyanis nagyságrendileg jelentős költségekről van szó, amelyek európai összefogást igényelnek más tagállamok esetében is.

A zöld átmenet tematikája, szakpolitikai keretrendszere az egyik leghangsúlyosabb programja az EB tevékenységének, amit a pandémia és az orosz-ukrán háború sem tudott felülírni

– idézte a minisztert az MTI. Megjegyezte, hogy a megújuló energiákhoz kapcsolódó ellátási hálózatok lehetővé teszik, hogy a nagy rendszerek kisebb ellátókra osztódjanak, amely sokkal decentralizáltabb fejlesztés- és iparpolitikát tesz lehetővé.

Megállapodtak a zöldítésről

Navracsics Tibor szerint a zalaegerszegihez hasonló konferenciák nem csak a szakma számára jelentenek találkozási alkalmat, de a helyi, a régiós politika részére is referenciapontnak számítanak.

Ilyen alkalmakkor találkozhatnak ugyanis a legkorszerűbb trendekkel, véleményekkel, a felsőoktatás és a tudomány eredményeivel, amelyek meghatározzák a zöld irányvonalat

– világított rá a miniszter.

A zalaegerszegi GreenTech szakkiállítás és konferencia zárónapjának programján szerepel a hidrogén energiatárolásban és közlekedésben betöltött szerepéről rendezett fórum, valamint a közösségi közlekedés, városi mobilitás és logisztika jövőjével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés – ismertette az MTI.

A NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a konferencián együttműködési megállapodást ír alá az ipari parkok zöldítése, a bérlőknek nyújtott szolgáltatások fenntarthatóvá tétele és a hidrogéntechnológia szakmai és gazdasági előnyeinek kiaknázásáért.

Translate ?