Index – Belföld – Semmibe veszi az Európai Unió Bíróságának ítéletét a MÁV

általa megosztva admin
Kategória:


A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) két éve, mintegy hatszáz mozdonyvezető nevében és képviseletében indított peres eljárást a MÁV-START Zrt. ellen, mert a szakszervezet álláspontja szerint a munkáltató nem biztosítja a biztonságos munkavégzéshez szükséges és jogszerű pihenőidőket a vasúti járművezetőknek – írja az MTI.

A Miskolci Törvényszék – az összes más Törvényszékkel együttműködve – az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatalért.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete pedig teljes mértékben alátámasztotta a Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontját.

Mint írtuk, az Európai Unió Bírósága márciusi ítéletében kimondta: a munkavállalót a heti pihenőidő a napi pihenőidejétől elkülönülten illeti meg, valamint a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kiadni, ami azt jelentené, hogy a pénteki munkaidőnek 13 órakor véget kellene érnie.

Folytatódik a per

Az ítélet után, a MOSZ felszólította a MÁV-START Zrt.-t, hogy annak megfelelően, azonnal változtasson a mozdonyvezetők vezénylésének gyakorlatán.

A munkáltató azonban változatlanul folytatja a mozdonyvezetők munkaidő-beosztásának jogsértő, a szükséges pihenőidőket nem biztosító gyakorlatát, veszélyeztetve ezzel akár a vasúti közlekedés biztonságát is.

A több száz, a közeljövőben akár több ezer per a magyar bíróságokon folytatódik.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.