Index – Belföld – Ingyen vonatozhat több száz magyar az unión belül

általa megosztva admin
Kategória:


Március 15-én nyílik meg az ingyenes európai vonatbérletekre vonatkozó uniós pályázat újabb fordulója, ebben a körben várhatóan mintegy 750 magyar fiatal juthat hozzá az ajándékjegyekhez – erről a program mentora, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő beszélt vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unió Erasmus+ programjában szereplő „DiscoverEU” elnevezésű program keretében az eddigi hét pályázati fordulóban összesen több mint 212 ezer jegyet osztottak szét, csaknem 25 ezer magyar pályázott a kvóta szerint nekünk járó eddigi közel 5 ezer bérletre.

A jövő héten induló újabb pályázati fordulóban 35 300 ingyenes vonatjegyet osztanak szét, a magyaroknak várhatóan 750 bérlet jut majd ebből a keretből.

Az idei első körben azok pályázathatnak, akik 2004. július 1. és 2005 június 30. között születtek, ezen két dátumot is beleértve; a pályázatokat március 29-én, déli tizenkét óráig kell beadni a program hivatalos weboldalán. „Ne csak bulizni induljatok majd, hanem olvassatok utána a történelmi eseményeknek és látogassatok el például azokra a helyszínekre is, amelyek meghatározók a magyar történelem szempontjából. Tanuljunk együtt Európa történelméből és építsük együtt tovább az európai egységet” – üzente Ujhelyi a versailles-i kastély nagyterméből.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A projekt sikerét szintén jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat.

(Borítókép: Christoph Schmidt / picture alliance / Getty Images)  

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.