Index – Belföld – Karácsony Gergelyt nemcsak a világvége, hanem a hónap vége is foglalkoztatja

általa megosztva admin
Kategória:


A Párbeszéd vezető politikusai egy péntek délelőtt közzétett videóban értékelték az elmúlt évet, bemutatva egyúttal a párt Zöld Magyarország-vízióját. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mellett az összeállításban szerepelt Szabó Rebeka társelnök, Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, V. Naszályi Márta, az I. kerület (Budavár) polgármestere, valamint Berki Sándor országgyűlési képviselő is.

Világvége vagy hónap vége?

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy „A Zöld Magyarország valójában sokkal közelebb van, mint sokszor gondolnánk”. Kiemelte, hogy egy zöld városvezetésnek nemcsak azokat kell képviselnie, akik aggódnak a világvégéért, hanem azokat is, akik a hónap vége miatt aggódnak.

Ezért vezettük be a fővárosi rezsitámogatási rendszert, amit már több mint tízezer háztartás igényelt, és ezért a száguldó infláció ellenére sem emeltük már több mint tíz éve a közösségi közlekedés árait, sőt ingyenessé tettük azt a tizennégy évnél fiatalabbak és az álláskeresők számára

– állapította meg a főpolgármester. Felidézte: az elmúlt bő három évben minden egyes lépésük arról szólt, hogy tegyék Budapestet egy szolidárisabb és zöldebb várossá.

Karácsony Gergely állítása szerint az elmúlt években több mint 160 milliárd forintot vett ki a kormány a fővárosi költségvetésből. Viszonyítási pontként felhozta, hogy ez nagyjából egy fél metró ára. A főpolgármester előrebocsátotta: az a zöld és szolidáris Budapest, amit nap mint nap építenek, egy olyan jövőkép, ami előbb-utóbb Magyarország egészének a jövője is lehet.

Újra terítéken az Európai Ügyészség

Szabó Rebeka azt emelte ki, hogy egy Zöld Magyarországon

  • prioritás lenne az egyenlőtlenségek csökkentése,
  • nyomban bevezetnénk az alapjövedelmet,
  • csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez,
  • azonnal végbemenne a zöld fordulat az energiagazdálkodásunkban,
  • prioritás lenne a klímaválsághoz való alkalmazkodás,
  • illetve végre nem lebetonoznák és tönkretennék a környezetünket.

Mindezek margójára Jávor Benedek annak a vélemények adott hangot, hogy egy „Zöld Magyarországon nem kerékkötői és árulói lennénk az európai együttműködésnek, hanem Európa megújításának élharcosai”. Továbbá kiemelte: egy Zöld Magyarország betartaná az érvényes EU-s jogot, és visszaépítené a jogállamot, nem lenne Putyin európai bábja, a legelöl haladó tagállamok között lenne az uniós klímavédelmi célok elérésében. A Párbeszéd uniós tanácsadója szerint egy Zöld Magyarországot nem lehetne ökológiailag gyarmatosítani, és élen járna abban is, hogy szolidáris Európát építsünk.

Mi az önkormányzatok feladata?

Továbbfűzve a gondolatmenetet, Budavár polgármestere szerint „egy Zöld Magyarországon az önkormányzatokban a pártpolitika helyett az emberekről szólnak a döntések”. V. Naszályi Márta szerint egy Zöld Önkormányzat teljesen átláthatóan működik, ahogyan szavai szerint azt meg is valósították az I. kerületben. Úgy véli, minden településnek ki kell vennie a részét a klímaválság elleni harcból. V. Naszályi víziója szerint egy Zöld Önkormányzat ügyel az emberek és a környezet egészségére, mint ahogy azt is tudja, hogy a lakhatás alapjog, és hogy az önkormányzatoknak kötelességük segíteni a lakhatás biztosításában.

Berki Sándor szerint a vidéki városoknak és településeknek meg kellene kapniuk minden támogatást. Szavai szerint megvalósulhatna a teljes hazai lakásállomány energetikai felújítása, méghozzá állami és EU-s támogatásból. „Hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés tömegével.” Ez azt jelenti az országgyűlési képviselő szerint, hogy a zöldiparon belül rengeteg új, tisztes fizetést hozó munkahely jönne létre a válságrégiókban is. Berki szerint egy zöld erdő- és földgazdálkodásnál „a földesurak helyett a családi gazdaságoké az elsőbbség”.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. január 23-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.