Index – Gazdaság – Jelentős munkahelyteremtő beruházást jelentett be Szijjártó Péter

általa megosztva admin
Kategória:


A tárcavezető a Trans-Sped Kft. új csarnokának átadásán elmondta, hogy a hazai tulajdonú vállalat hat központot épített országszerte Debrecenben, Nagytarcsán, Környén és Tatán. A nyolcmilliárd forintos beruházást az állam 2,4 milliárd forinttal támogatta, így segítve 270 munkahely létrehozását.

Beszédében kiemelte, hogy a világgazdaság példátlan módon az elmúlt három évben kétszer is a feje tetejére állt, így teljesen új rendszer jött létre, korábban sziklaszilárdnak tartott alapok remegtek meg. Erre példaként hozta fel, hogy a koronavírus-járvány idején hirtelen illúzióvá vált a szabad közlekedés és a kiszállítható szállítmányozás.

Akkor rájöttünk, hogy a logisztika olyan iparág, mint a levegő az emberi szervezetnek, természetes, hogy van, aztán amikor nincs, akkor viszont nagy baj áll elő

– fogalmazott, hogy a logisztikai képességek megléte egy-egy ország esetében alapvető fontosságú összetevőjévé vált a működőképességnek és a szuverenitásnak is. Szijjártó szerint minél több logisztikai kapacitás van nemzeti tulajdonban, annál erősebb és annál stabilabb az adott ország.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy bár az előzőek a világgazdaság fekete éveinek számítanak, Magyarország minden válságból megerősödve került ki, ami a krízisekre adott nemzeti válaszoknak köszönhető, így például annak, hogy a kormány a munkanélküliség helyett inkább annak megelőzését finanszírozta.

Gazdaságpolitikai stratégiai céljainkat nem adtuk fel, továbbra is Magyarország kínálja a legkedvezőbb beruházási feltételeket Közép-Európában, az eredmények önmagukért beszélnek

– mutatott rá. Kiemelte: a magyar gazdaság a nehézségek ellenére tavaly „óriási mesterhármast” ért el, így megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatás rekordja is.

Több mint hatmilliárd eurónyi beruházás érkezett hazánkba, a kivitel 20 százalékos növekedéssel elérte a 142 milliárd eurós értéket, és a rendszerváltás óta példátlan módon 4,7 milliónál is többen dolgoznak, ez nagyjából egymillióval több, mint 2010-ben volt – sorolta a tárcavezető.

„Tehát soha nem volt ennyi beruházás, soha ennyit nem exportáltunk, soha ennyien nem dolgoztak, mindez a tavalyi esztendő mérlege, a magyar gazdaság mesterhármasa” – jelentette ki.

„Ha feladtuk volna eredeti céljainkat, ha nem ragaszkodtunk volna a gazdasági stratégiánkhoz, ha nem ragaszkodtunk volna ahhoz, hogy mi a beruházásokat támogatjuk, akkor mindebből, azt hiszem, semmi nem jött volna létre” – vélekedett. Végül pedig arról is beszámolt, hogy tavaly a közel 300 ezer főt foglalkoztató logisztikai ágazat termelési értéke is 50 százalékkal nőtt, meghaladva az 5000 milliárd forintot – írja az MTI.

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.