Index – Gazdaság – Fontos uniós pénzek érkeznek Magyarországra

általa megosztva admin
Kategória:


Az Európai Bizottság 4,11 milliárd eurót (mintegy 1652 milliárd forintot) folyósított nyolc kedvezményezett ország, köztük Magyarország energiarendszereinek korszerűsítéséhez.

A pénzből az energetikai ipar, a feldolgozóipar, a közlekedés energiahatékonysága javulhat, és a mezőgazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátása csökkenhet – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

Úgy kellett, mint egy falat kenyér

Egyre nagyobb megterhelést jelent a hazai cégek számára az energiaköltségek kifizetése. Hétfőn közöltük a hírt, hogy a Tungsram például ezer embert bocsátott el, részben mivel nem tudta kigazdálkodni a megnövekedett energiaköltségeket.

Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Indexen megjelent véleménycikkében kifejtette, hogy az energiaárak felrobbanása egy kívülről ránk kényszerített cserearányromlást idézett elő. Energiaimportunk ára a 2021-es GDP-arányos 4,4 százalékról 2022 végére 10 százalékra is ugorhat, így a háború előttinél 10 milliárd euróval többet (7 milliárd helyett 17 milliárdot) fizetünk energiáért évente, amiből 4-5 milliárd euró hárul az államra. Ez a költségvetés energiaszámlájának növekedése (2 milliárd euróról 6-7 milliárd euróra való növekedés).

EZT A TÖBBLETÖSSZEGET A HAZAI CÉGEKTŐL ÉS A HAZAI KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBÓL VONJÁK KI A GAZDASÁGUNKAT KIFOSZTÓ ERŐK, S EZZEL A SZANKCIÓS POLITIKA EGYSZERRE OKOZ SZINTE ELVISELHETETLEN NEHÉZSÉGEKET A CSALÁDOK, A VÁLLALATOK ÉS AZ ÁLLAM SZÁMÁRA.

ismertette a miniszter.

Az MTI tájékoztatása szerint a most érkező uniós forrásokból megvalósuló beruházások a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelésre, az energiahálózatok korszerűsítésére és az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonyságára összpontosítanak, valamint hozzájárulnak a széntermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású tüzelőanyaggal való felváltásához.

Az Európai Unió modernizációs alapjából származó forrásokból Magyarországon a gyártási folyamatok optimalizálása, digitalizálása és automatizálása terén végzett beruházások kapnak támogatást a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében.

Az uniós modernizációs alap a megújuló energiaforrásokból előállított energia hatékony termelésében és felhasználásában is segít.

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images)

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.