Index – Gazdaság – Vidéki kutakon még egy ideig fennállhat az üzemanyaghiány

általa megosztva admin
Kategória:


A 480 forintos ársapka kivezetése után a 95-ös benzin átlagára 641 forintra módosult, míg a dízelért literenként 699 forintot kérnek el az autósoktól, mióta megszűnt a benzinárstop. Budapesten az üzemanyaghelyzet jelentősen javult a hét elején tapasztaltakhoz képest, a pánikvásárlás megszűnt, a kormánynak pontosan ez volt a célja rövid távon.

A kis kutak ellátása viszont még nem állt helyre. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint ezek az egységek a mostani héten sem kapnak üzemanyagot a Moltól.

A visszarendeződés továbbra sem tud elindulni, hiszen ez a négyszáz kút főleg vidéken jelentős forgalmat bonyolított

– fűzte hozzá az ügyvezető.

A kis kutasok egy része horvát partnerektől importált, az ársapka megszűnése után igyekeznek felvenni a kapcsolatot a jól ismert partnerekkel – írja az ATV. Tilkovics András, az Androméda Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy legalább két-három hetet, de akár egy hónapot is igénybe vehet, mire helyreáll a rend.

Megkérdeztük a Moltól, mi igaz abból, hogy a kis kutak nem számíthatnak utánpótlásra a jövő héten, és arra is rákérdeztünk, hogy vidéken mikor állhat helyre az ellátásbiztonság. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a magyar olajvállalattól, amint erre sor kerül, frissítjük a cikkünket.

Hetek kellenek, hogy helyreálljon a rend

Ahogy arról írtunk, a hét elején sorban száradtak ki a magyar benzinkutak, az üzemanyaghiány drámai méreteket öltött. A kutak előtt kígyózó sorok alakultak ki, a várakozó járművek miatt helyenként a közlekedés is megakadt. A benzinkáosz tettre sarkallta a kormányt, amely a Mol javaslatára eltörölte a benzinárstopot. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már kedden jelezte, hogy a rend nem áll helyre varázsütésre, rövid távon a pánikvásárlás megszüntetése volt a cél, ezt sikerült is elérni.

Hetek kellenek ahhoz, hogy az üzemanyag elérhetősége újra visszaálljon a megszokott szintre. Bízzunk benne, hogy a sorok hamarosan megszűnnek, de az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet. Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország

nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A keddi, rendkívüli Kormányinfón az Index arról kérdezte Hernádi Zsoltot, mekkora veszteséget okozott a Molnak az ársapka, és arról is faggattuk, mikor tudnak újra szállítani a kis benzinkutaknak.

Nagy veszteséget okozott a Molnak az árstop, annak örüljünk, hogy ez az intézkedés ennyi ideig fennmaradhatott. Ez fájdalmas időszak volt, de a kérdés ez ellátásbiztonságról szól, a probléma már veszélyeztette az ország működőképességét. Itt már nem kockázatról volt szó, bekövetkezett egy esemény, amire reagálni kellett. A kis benzinkutaknak szánt szállításokat folyamatosan növeljük, arra buzdítjuk őket, hogy melegítsék fel a régi kapcsolataikat

– válaszolta lapunknak a Mol-vezér.

Önnek sikerült üzemanyaghoz jutnia Budapesten vagy vidéken a benzinárstop megszűnése óta?

Küldje el nekünk!

(Borítókép: Index)

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.