Index – Külföld – Sztrájkolnak a vasutasok a szomszédban

általa megosztva admin
Kategória:


A vasúti dolgozók egynapos figyelmeztető sztrájkja miatt hétfőn leállt a közlekedés Ausztriában a teljes vasúti hálózaton. A munkabeszüntetés az ország valamennyi nemzetközi vasúti összeköttetését érinti – számolt be az MTI.

A vasutasok béremelési követelésük alátámasztására tartanak figyelmeztető sztrájkot. Ausztriában 11 százalékra emelkedett az infláció, a vasúti szakszervezetek 12 százalékos béremelést követelnek, míg a munkaadók képviselői 8,4 százalékra tettek javaslatot a vasárnap tartott egyeztetéseken. Megegyezés hiányában a tárgyalásokat új időpont nélkül felfüggesztették.

Az osztrák állami vasúttársaság, az ÖBB naponta mintegy 8 ezer személy- és tehervonatot közlekedtet Ausztriában belföldön. A vasúti személyforgalom naponta mintegy egymillió utast szállít.

A Deutsche Bahn, a német vasúttársaság bejelentette, hogy keddig szünetelnek az Ausztriába tartó és onnan érkező járatai. 

A magyarországi járatokat is érinti

A MÁV már korábban közölte, hogy az ausztriai sztrájk miatt az alábbi változásokra kell számítani:

  • November 28-án, hétfőn Budapest és Bécs között az összes távolsági (Railjet Xpress és EuroCity) vonat csak Hegyeshalomig közlekedik.
  • A Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity (EC 140), illetve a Bukarest–Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonatokkal (12346, 12347) a Keleti pályaudvaron keresztül – tranzitban – utazóknak másik vonatra kell átszállniuk a Keletiben.
  • November 27-én és 28-án, hétfőn a 462-es számú Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekedik, 28-án és 29-én, kedden a 463-as számú csak Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:

  • Budapestről az EN462-es vonat 27-én és 28-án este csak Hegyeshalomig közlekedik, éjszakai kocsikat nem továbbít.
  • Ellenkező irányban, november 27-én és 28-án az éjszakai kocsik Münchenből és Zürichből nem indulnak el.
  • November 28-án és 29-én reggel az EN463-as vonat Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

 A MÁV arra kéri utasait, hogy a változásokról tájékozódjanak az ÖBB honlapján is.

(Borítókép: Lisa Leutner / Reuters)

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).