Index – Külföld – Csaknem kétméternyi hó zúdult New York államra

általa megosztva admin
Kategória:


Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az Erie-tó mellett fekvő Orchard Parkban, Buffalo egyik elővárosában 196 centiméter a hóvastagság, az Ontario-tóhoz közeli Natural Bridge településről 180 centiméter havat jelentettek.

A meteorológiai szolgálat azt jelezte, hogy vasárnap és a jövő hét első felében újabb hóvihar éri el New York állam nyugati területeit, az Erie-tó közelében újabb mintegy 40, az Ontario-tó partján pedig mintegy 60 centiméter friss hóra számítanak. A télies időjárás miatt az Egyesült Államok öt északkeleti államában van érvényben figyelmeztetés.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul szombaton arra kérte az állam érintett térségében élőket, hogy maradjanak otthon a következő 4-5 napban, és szerezzenek be elegendő élelmet.

A futballpályákat is hó borítja

A hóvihar miatt a közösségi közlekedés akadozik, és számos repülőjáratot töröltek.

A rendkívüli időjárás miatt Detroitba helyezték át a Buffalo Bills profi amerikaifutball-csapatának vasárnapi hazai mérkőzését a nagy rivális Cleveland ellen, miután a pályájukat is több tíz centiméteres hóréteg borítja.

A New York államban kialakult hóviharokat az úgynevezett „tóhatás” okozta, amelynek lényege, hogy az Erie-tó és az Ontario-tó feletti párát a jeges szél a partvidéki területek fölé sodorja, ahol havazás formájában csapódik ki, ami helyenként dörgéssel és villámlással is együtt jár – számolt be az MTI. 

Elárasztották a Twittert

A helyi média és a lakosok elárasztották a közösségi médiát a hóviharról készített felvételekkel. Számos kép és videó készült arról, milyen óriási mennyiségű hó esett az elmúlt napokban New York államban. 

Az NBC News pedig arról számolt be, hogy több mint hetven nemzetigárda-tagot telepítettek New York nyugati részére, hogy segítsenek a lakosságnak megküzdeni a vihar következményeivel. 

Magyarországon is havazott

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarországon elsőként november 19-én reggel esett hó idén. Az Időkép meteorológiai jelentése szerint két településen is elérte a mínusz 5 fokot a levegő hőmérséklete. A leghűvösebb Regécen és Bánkúton volt. 

November 20-ra az ország dunántúli részére várható ismét havazás. Vasárnap több helyen indulhat esősen a reggel, a Dunántúlon és a hegyekben néhol vegyes halmazállapotú csapadék, hó, havas eső előfordulhat. Azonban délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet.

(Borítókép: Egy férfi havat lapátol a New York állambeli Orchard Parkban 2022. november 19-én. Fotó: Carlos Osorio / Reuters)

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.