Index – Külföld – Újraegyesülhet az Egyesült Királyság az európai országokkal

általa megosztva admin
Kategória:



Az Egyesült Királyság mérlegeli, hogy a jövő hónapban részt vegyen-e az új európai politikai szövetségben, melynek létrehozását Emmanuel Macron javasolta. Tavasszal kezdeményezte az új politikai szervezet megalakítását, hogy Ukrajna és más unión kívüli országok szorosabban kapcsolódhassanak az EU-hoz.

A Downing Street még több részletet szeretne látni a csúcstalálkozóról, mielőtt Liz Truss miniszterelnök elkötelezné magát a részvétel mellett, és még nem született végleges döntés.

Szabadabb mozgásteret és biztonságot kínálna

Emmanuel Macron azt javasolta, hogy a csoport a biztonság, az energia és a közlekedés, valamint az emberek, különösen a fiatalok mozgásterét vitassa meg. A cél egy olyan fórum létrehozása, amely túlmutat a közvetlen 27 uniós tagállamon.

Hasonló elképzelések már évtizedek óta felmerültek, de a Brexit óta ez az első nagyszabású kezdeményezés egy ilyen fórum létrehozására.

Az Egyesült Királyság tisztviselői a BBC szerint biztosítékokat keresnek arra, hogy a találkozót nem fogják túlságosan az uniós országok vagy intézmények uralni.

Nagy-Britannia azt szeretné, ha nem csak uniós tagállamok, hanem más szereplők is részt vennének a találkozón.

Az EU mind a 27 tagállama, valamint az Egyesült Királyság, Ukrajna, Norvégia, Svájc és Törökország is meghívást kap.

Valószínűleg hat nyugat-balkáni országot, valamint Izlandot, Liechtensteint, Moldovát, Grúziát, Örményországot és Azerbajdzsánt is meghívják.

A meghívás elfogadása előtt Nagy-Britannia konzultálna az ukrán kormánnyal, valamint a védelmi katonai szövetséggel, a NATO-val is. Az Európai Politikai Közösség alakuló ülésére október 6-án kerül sor a cseh fővárosban, Prágában.

Az előzetes napirend szerint a megbeszélések középpontjában Oroszország ukrajnai inváziója, a gazdaság és Európa energiaválsága áll majd.

Ukrajna júniusban lett hivatalos EU-tagjelölt ország, míg számos nyugat-balkáni ország évek óta próbálkozik a csatlakozással.

(Borítókép:  illustration by Christopher Furlong/Getty Images)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.