Index – Belföld – Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

általa megosztva admin
Kategória:„Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen, jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak?” – ezzel a kérdéssel indítja a posztot a főpolgármester. 

Mint Karácsony Gergely is írja, Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan. Nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

Ma azonban Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik. A jelenlegi kalkulációk mellett ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét – írja a főpolgármester. 

Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla

– teszi hozzá. A főpolgármester szerint a helyzet tarthatatlan, ezért levélben fordult Orbán Viktorhoz, bár véleménye szerint jobb lenne ezt személyesen megbeszélni – például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson. 

Azt kéne végre minden döntéshozónak felfogni, hogy mindegy, milyen színű rajtunk a kabát, egy hajóban evezünk. És ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország el fog

– zárta a posztot Karácsony Gergely. 

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Szabó Réka / Index)

Source link

Translate ?