Index – Belföld – Budapesten 18 lakossági ötletet valósítanak meg

általa megosztva admin
Kategória:A budapesti közösségi költségvetés idei nyertes ötleteiről közölték, lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, a tavalyinál mintegy 60 százalékkal több, 21 858 szavazó vett részt az idei közösségi költségvetés – egymilliárd forintos keretének felhasználásáról – rendezett szavazáson.

Taroltak a városzöldítő ötletek

Idén is három kategóriában versenyeztek az ötletek, taroltak a fenntarthatóbb és biztonságosabb közlekedést támogató fejlesztések és a városzöldítő ötletek.

Az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztése kiemelt cél, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak a legnépszerűbbek az idei szavazáson.

Több kerékpárút-fejlesztő ötlet is a befutók között van, de gyalogosátkelő létesítése, gyalogos terek árnyékolása, fedett kerékpártárolók és egy aktív közlekedést jutalmazó applikáció is megvalósul – sorolta a Főpolgármesteri Hivatal.

50 és 133 milliós beruházásokról döntöttek

Beszámoltak arról, hogy elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok futónövényekkel takarására, lugasok kialakítására 3651 szavazat érkezett, a megvalósítás költsége 50 millió forint. Közterületi gyalogos terek – szintén 50 millió forintos keretből történő – árnyékolására 3283 szavazat érkezett; a kerékpáros közlekedést a Szent István körúton megkönnyítő fejlesztésekre 2897-en szavaztak; a megvalósításra ebben az esetben is 50 millió forintot szánnak.

Közösségi kertek létrehozására 2879 szavazat érkezett, a megvalósítás kerete szintén 50 millió forint, továbbá 12 046 voks érkezett a belvárosi növényzet dúsítására, erre a célra 133 millió forint jut.

A gyalogátkelőhelyek – 50 millió forintos keretből történő – biztonságosabbá tételére 3982-en szavaztak. Kiemelt fontosságú helyszíneken gyalogátkelőhelyek létesítésére – 133 millió forintból – 6856 szavazat érkezett, a kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelésére pedig 15 102-en voksoltak. Utóbbi megvalósítására 133 millió forintot szán a Főpolgármesteri Hivatal.

Az ötleteket a fővárosi önkormányzat valósítja meg, nem a nyertes ötletgazdák. A megvalósítást alapos tervezés és sok esetben társadalmi egyeztetés előzi meg, ezért „előfordulhat, hogy 1-2 évig eltartanak, főleg az összetettebb projektek esetében” – jelezte a hivatal.

Source link

Translate ?