Index – Gazdaság – Kiss Ambrus: Fel sem merülhet, hogy nem lesz Budapesten közösségi közlekedés

általa megosztva admin
Kategória:



Amint azt Kiss Ambrus elmondta: a Főpolgármesteri Hivatal most azt vizsgálja, hogyan lehetne rövidebb időre pályázatot kiírni, ugyanis az energiaárak oly mértékben kilőttek, hogy a korábbi évek beszerzési árai mára tízmilliárdokkal emelkedhettek.

Lesz áram, csak csillagászati áron

A BKV úgynevezett vontatott energia beszerzésére kiírt éves közbeszerzésére egyelőre még nem érkezett érvényes ajánlat, ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy január 1-jén nem lesz áram a vezetékekben.

Várhatóan olyan magas áron tud majd energiához jutni a BKV, ami bizonyosan kigazdálkodhatatlan lesz a társaság számára.

Meglátása szerint ez a probléma nem kizárólag Budapestet, illetve a BKV-t érinti, mivel ez ugyanúgy igaz lehet a MÁV-ra és nyilván más nagyvárosok tömegközlekedésére is.

Kiss Ambrus kiemelte: a főváros éves közvilágításánál háromszor több áramot használ el a BKV ugyanennyi idő alatt. Ez az érték egészen pontosan 246 gigawattóra.

Mivel lehet spórolni?

A főpolgármester-helyettes a főváros takarékossági intézkedéseiről is beszélt. Emlékeztetett, hogy a Fővárosi Önkormányzat a nyáron arra kérte a – nem ápolási tevékenységet végző – intézményeit, hogy a hűtési hőmérséklet ne menjen 25 Celsius-fok alá, illetve hogy télen a fűtés 21 fok fölé, mivel minden egyes megtakarított hőfok százalékokban kifejezhető energiamegtakarítást jelent.

A közvilágítás esetében azt a döntés hozta a Fővárosi Közgyűlés, hogy mintegy két órával rövidítik a díszkivilágítás időtartalmát, ami 0,86 gigawattóra megtakarítás. Ez mai árakon számolva 500 millió forintot is jelenthet egy év alatt. Kiss Ambrus szerint az igazi megtakarítást azonban a közvilágítás energetikai korszerűsítése jelentené, ami az elmondása alapján jelenleg is zajlik, és amit szeretnének felpörgetni.

Budapest a fentieken túl a BKV-nál is megtakarításba kezdett, főként a dízel felhasználása tekintetében. A főpolgármester-helyettes jelezte: szinte mindegyik cégnél végeznek napelemes programokat, amivel helyben képesek energiát előállítani.

Kiss Ambrus szerint az idei évre vonatkozó számokat azonban csak a fűtési időszak végén tudnak majd mondani, addigra lesz látható, hogy mennyire hatékonyak a fent említett energiatakarékossági intézkedések.

Fel sem merülhet

A főpolgármester-helyettes továbbra sem tudja, hogyan vészeli át Budapest költségvetése az év hátralévő részét, de úgy gondolja, ezzel nem csak a főváros vezetése van így.

Amint azt elmondta: Budapest esetében fel sem merülhet a közvilágítás korlátozása vagy a közösségi közlekedés felfüggesztése, minden más viszont csak elenyésző megtakarítást jelentene, nem beszélve arról, hogy társadalompolitikai szempontból kifejezetten káros lépést jelentene.

(Borítókép: Kiss Ambrus. Fotó: Papajcsik Péter / Index)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.