Index – Gazdaság – Csökkentek a német fizetések, folyamatosan drágul az élet

általa megosztva admin
Kategória:



Az áprilisi-júniusi időszakban a munkavállalók havi nominális keresete az egyszeri juttatásokkal együtt 2,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a fogyasztói árak viszont jóval nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal emelkedtek.

A keresetek növekedését felemésztő infláció miatt azonban a reálbérek 4,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ennél nagyobb csökkenést legutóbb a koronavírus-világjárvány elején, 2020 második negyedévében mértek, akkor 4,7 százalékos volt a visszaesés.

Tovább csökkenhetnek a reálbérek

A reálbérek az idei első negyedévben is csökkentek, 1,8 százalékkal, a bérek 4 százalékos nominális emelkedése és 5,8 százalékos infláció mellett.

Az elemzők szerint a reálbérek ősszel még tovább csökkenhetnek, mert az infláció akár a 9 százalékot is meghaladhatja, főleg az energia drágulása miatt.

Az infláció ugyan az utóbbi hónapokban némileg mérséklődött, júliusban 7,5 százalékon állt, leginkább a közlekedés költségeit csökkentő kormányzati intézkedések – az üzemanyag árára adott kedvezmény és a 9 eurós havi közlekedési bérlet – hatására. Ezek az intézkedések viszont a nyár végével kifutnak.

A kormány ezért újabb támogatási csomagon dolgozik. Az eddig kiszivárgott részletek szerint az első kettő – együttvéve bő 30 milliárd eurós – tehercsökkentő csomag után célzottan az alacsony és a közepes jövedelmű réteg helyzetén próbálnak javítani, a többi között közvetlen kifizetésekkel. Az új terveket várhatóan néhány napon belül bemutatják.

(Borítókép: Morris MacMatzen / Getty Images)

 





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.