Index – Külföld – Isten óvja Amerikát! – Vérfürdő a nemzeti ünnepen

általa megosztva admin
Kategória:



Amerika nem vérfürdőre, hanem ünneplésre készült díszkivilágítással, zászlóerdővel, patrióta felvonulásokkal, koncertekkel, tűzijátékokkal. Így kívánt emlékezni 1776. július 4-re, amikor Amerika elszakadt a brit birodalomtól, és kikiáltotta a függetlenségét. A nehéz történelmi örökség ellenére is kivívta az ország, hogy a szabadság szimbóluma legyen. Több helyen énekelték Donald Trump kampánydalát: God Bless the USA! De az Isten áldja Amerikát! helyett időszerűbb lett volna az Isten óvja Amerikát! könyörgés.

Apadó büszkeség

Az idei ünnepséget a tragikus tömegmészárlás mellett számos aggasztó jelenség is beárnyékolta. Mindezek hatására a közvélemény-kutatások szerint csökken a híres amerikai büszkeség. Jelenleg csak a népesség 65 százaléka büszke hazájára. A visszaesésnek több oka is van.

Dúl a megosztottság, az ideológiai harc. A történelmet is újraértelmező woke-mozgalom sokat tesz a mítoszrombolásért, azért, hogy az alapító atyák tiszteletét aláássa. Ma már többen nem államférfiként, hanem rabszolgatartóként gondolnak George Washingtonra vagy Abraham Lincolnra.

Az önkritikus liberális értelmiség változatlanul aggódik az egyenlőtlenség, a rasszizmus, a kisebbségi – homoszexuális-, transzgenderjogok – miatt. A metoo-mozgalom aktivistái rendületlenül harcolnak a nők szexuális bántalmazása ellen. A legutóbbi abortuszrendelet többek szerint már a személyiségi jogok, a függetlenség megtiprását vetíti elő. Katy Perry énekesnő és Jessica Chastain színésznő vezetésével mozgalom indult az ünnep megszüntetéséről, mondván, függetlenség hiányában töröljék a függetlenségi napot.

A konzervatívok viszont azon keseregnek, hogy Amerika megtagadja történelmét, szakít hagyományaival, elveszíti identitását a progresszívok diktálta megfelelési kényszerben. Lassan kibékíthetetlen lesz az ellentét a két tábor között.

A nyilvánvalóan elnöki álmokat dédelgető demokrata párti kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom odáig ment el, hogy a szabadság elleni támadástól tart a republikánusok vezette Floridában.

A gazdaságról van szó, te hülye

Míg mindezeken a problémákon hosszasan rágódik a média, addig az átlagembert egészen más gondok aggasztják. Bill Clinton tanácsadójának szállóigévé vált mondatával élve: „A gazdaságról van szó, te hülye.”, vagyis az inflációról, a magas benzinárakról. Ezt igazolja a YouGov közvélemény-kutató felmérése is. A lakosság így rangsorolja a Biden-adminisztráció legfontosabb feladatait:

  1. Csökkentse az inflációt (38 százalék)
  2. Csökkentse az egészségügyi kiadásokat (15 százalék)
  3. Oldja meg az energiaválságot (12 százalék)
  4. Csökkentse az országon belüli megosztottságot (8 százalék)
  5. Segítsen abban, hogy az oroszok elveszítsék az ukrán háborút (8 százalék)

Az ünnepi hétvégén 42 millió amerikai kelt autóval útra és tapasztalta meg, hogy gallononként átlagosan 4,81 dollárt kellett fizetnie. Tavaly óta 48,7 százalékkal emelkedett az ár. Enyhén szólva sem lett népszerű a Biden-kormány inflációs tanácsadója, aki arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a magas benzinárakat el kell viselni a liberális világrend jövőjének érdekében.

Káosz a repülőtereken

Az a több mint hétmillió ember sem járt jól, aki a légi közlekedést választotta. A repülőtereken hatalmas káosz fogadta őket. Több mint ezer járatot töröltek, több ezer gép késéssel indult, a járatokat túlfoglalták. A Delta légitársaság akár tízezer dollárt is ajánlott annak, aki önként átadja helyét utastársának. A Covid utáni idők első nagy próbáján megbukott az amerikai légi közlekedés. Talpra állítása nem lesz könnyű, mert nagy a munkaerőhiány. Amikor a pandémia idején gyakorlatilag leállt a forgalom, több pilóta ment nyugdíjba vagy hagyta el a pályát. Pótlásuk nehéz és időigényes lesz, mert a kiképzés legalább 3-5 évig tart.

Csajkovszkij törölve

Az amerikaiak nagy része családi, baráti körben töltötte az ünnepet. Ettek, ittak, barbecue-t sütöttek a kertjükben. Sült bordából, hamburgerből, hot dogból, Budweiser sörből ezúttal sem volt hiány.

Július 4-e rendszerint látványos szabadtéri koncertekkel zárul. Az utolsó zeneszám eddig hagyományosan Csajkovszkij 1812 nyitánya volt, amit a zeneszerző a Napóleon elleni háború orosz győzelmének emlékére komponált. Hogy miért éppen ez a mű lett az amerikai függetlenségi nap meghatározó darabja? Ne keressünk történelmi vagy kulturális okokat! A diadalmas győzelmi hangulatot sugalló kompozíció illik az amerikai ünnep légköréhez, a befejező részben felhangzó drámai ágyúszóra pedig elindíthatják a tűzijátékot. A hatás sosem marad el.

De szabad-e Putyin bűnös országából bármit is előadni manapság? Aligha. Több nagyzenekar törölte műsorából a Csajkovszkij-darabot. Voltak, akik az ukrán himnuszt, voltak, akik békehimnuszokat játszottak.

2022. július 4. különös függetlenségi nap lett.

A szerző San Franciscóban élő magyar újságíró.

(Borítókép: egy FBI-dolgozó a lövöldözés helyszínén. Fotó: Chicago Tribune / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.