Index – Belföld – Fekete-Győr András a költségvetésről: Az ember hátán feláll a szőr

általa megosztva admin
Kategória:



Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője és Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Költségvetési bizottságának tagja sajtótájékoztatón mutatta be, hogy pártjuk milyen javaslatokat nyújtott be a költségvetés módosítása érdekében.

A Fidesz költségvetése a megszorításokkal, az adóemelésekkel egyértelműen az elszegényedés költségvetése

– jelentette ki a Momentum közleménye szerint Fekete-Győr András a szerdai sajtótájékoztatón.

A Momentum frakcióvezetője arról is beszélt, hogy szerinte a Fidesz nem gondolkodik távlatokban, csak napi, politikai és háttérországuk gazdasági érdekeinek mentén kerülnek kidolgozásra a javaslatai.

„Olyan befektetéseket és beruházási tételeket tartalmaz a Fidesz költségvetése, amelyektől az ember hátán feláll a szőr. Ezzel szemben a Momentum költségvetési javaslata egy jövővédő költségvetés, amely nem megszorításokban, hanem az emberek megsegítésében gondolkodik” – fogalmazott a momentumos politikus, aki hozzátette:

A Momentum javaslataira lenne pénz a költségvetési tervezetben. Sok javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy megmutassuk, Orbán megszorításaival szemben van valós alternatíva.

Tóth Endre szerint a kormány eddigi intézkedései nem tudták megfékezni az áremelkedést, illetve az inflációt – és a kormány által benyújtott költségvetésben egyáltalán nem látszik, hogy tervezne bármiféle komoly reálbérnöveléssel.

A Momentum ezért benyújtott egy jövővédő módosító csomagot, amely több alapból áll: Jóléti Alap, Jövővédő Alap, Egészségvédő Alap, valamint a helyi javaslatok megjelenítésére a Fejlődő vidék és a Budapest 2.0 Alap.

  • A Jóléti Alapban azonnali húszszázalékos béremelést javasolnak minden közszolgálatban dolgozónak annak érdekében, hogy csökkentsék az infláció negatív hatásait. A Momentum szerint ezt a javaslatot támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati dolgozók Szakszervezete is. A Jóléti Alap része még a pedagógusok bérének ötvenszázalékos emelése, a rendőrök és a tűzoltók általános bérkorrekciója, valamint egy egyszeri, különleges támogatás azoknak a rászorulóknak, akiket a megélhetési válság különösen rosszul érint.
  • A Jövővédő Alap a hosszú távú szemléletet igyekezne a költségvetésben garantálni. Ebben az alapban az egyik fő pillér az oktatás kiemeltként kezelése: az ötvenszázalékos béremelés mellett megjelenik benne egy szolgálatilakás-program is, amely kifejezetten fiatal pedagógusoknak és közszolgálatban dolgozóknak szólna. Tovább az alap része a környezetvédelem, a környezet megóvása, ehhez egy úgynevezett zöld rezsicsökkentési program keretében százezer lakás energetikai korszerűsítését javasolja a Momentum, valamint a kötött pályás közlekedés fejlesztését.
  • A harmadik, Egészségvédő Alap célja, hogy a magyar emberek egészségügyi ellátását javítsák és korszerűsítsék. A javaslat olyan intézkedéseket tartalmaz az egészségügyi szakdolgozók harmincszázalékos béremelése mellett, mint a digitális egészségügy markáns fejlesztése vagy az antiallergiás injekciók beszerzése és biztosítása minden oktatási intézményben.

A momentumos Tóth Endre a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: a magyarok érdeke, hogy a költségvetés ne rövid távon gondolkozzon, hanem hosszú távon megélhetést, megbecsülést és biztonságot biztosítson minden magyarnak. „Mi olyan költségvetést alkottunk, amely lehetővé teszi, hogy az embereknek ne kelljen létbizonytalanságban élniük, és megvédi a magyarok jövőjét” – mondta az ellenzéki országgyűlési képviselő.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2021. október 11-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.