Index – Belföld – Az elektromos rollerek használatának szabályozását sürgeti a mobilitási szövetség

általa megosztva admin
Kategória:



Jól átgondolt, előretekintő és a városi közlekedés várható változásait szem előtt tartó, átfogó szabályozást sürget az elektromos rollerekre a Jövő Mobilitása Szövetség – adta hírül az MTI.

A szövetség csütörtöki közleményében azt írta, hogy a hatályos jogszabályok alapján továbbra sem kategorizálható az elektromos roller, az eszközökhöz egyelőre egységes szabályozást nem dolgoztak ki.

Egyes becslések szerint nagyságrendileg 50 ezer darab van használatban Magyarországon az ilyen típusú járműből.

A szervezet szerint az elektromosrollereket például balesetek során muszáj kategorizálni.

Ilyen esetekben az adott hatóság vagy gyalogosnak tekinti a közlekedőket, mivel az e-roller szabályozás híján nem tekinthető járműnek vagy egy iránymutatás alapján segédmotornak tekinti.

A Jövő Mobilitása Szövetség javaslata szerint egy jól átgondolt, előretekintő és a városi közlekedés várható változásait szem előtt tartó, átfogó szabályozásra lenne szükség, hogy ki lehessen használni ezen eszközök zsúfolt városokra gyakorolható jótékony hatásait.

Példaként a kevesebb autót, a jobb levegőt említették, és végeredményben nagyságrendekkel csökkentett karbonlábnyomot említették.

A szövetség úgy látja, hogy az ideális állapot az lenne, ha csak úgy vehetne részt bárki a közlekedésben, ha ismeri a közlekedési szabályokat.

Hasznos lenne, ha ennek meglétét egyben feltételként határozná meg a KRESZ, ahhoz hogy valaki kerékpárra vagy rollerre pattanjon és részt vegyen a közlekedésben – tették hozzá.

Szabály ugyan nem írja elő a védőfelszerelések használatát az elektromos roller esetében, de ezek viselése ugyanakkor erősen ajánlott.

A sisak életet menthet, így ideális lenne, ha a leendő jogszabályban a kerékpáros szabályokkal egyezően, lakott területen kívül, esetleg ezt kiegészítve 18 év alatt általánosan is kötelezőnek tekintenék – zárta közleményét a Jövő Mobilitása Szövetség.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.