Index – Belföld – Nacsa Lőrinc elárulta, mit tenne a DK, ha kormányon lenne

általa megosztva admin
Kategória:Videónyilatkozatban reagált a Demokratikus Koalíció (DK) inflációra és élelmiszerárak megfékezésre kidolgozott javaslatcsomagjára Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője.

Az ellenzéki párt szerint „nem újabb megszorításokra van szükség”, hanem arra, hogy „a kormány ne az emberekkel fizettesse meg a Fidesz kormányzásának árát”. A DK ezért egy országgyűlési határozat formájában átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak, amiben a következő intézkedések szerepelnek:

  • A kormány juttasson egyszeri, minimum 100 000 forint támogatást a gyereket nevelő családoknak, az átlagnál kisebb jövedelmű nyugdíjasoknak, az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső közalkalmazottaknak és a súlyos fogyatékkal élőknek.
  • Teremtsék meg a költségvetési fedezetét a minden közlekedési eszközre érvényes, három hónapos, 1000 forintos tömegközlekedési bérlet bevezetésének. Nem válhat luxussá a közlekedés a jelenlegi helyzetben.
  • Év végéig csökkentsék ideiglenesen 0 százalékra, 2023. január 1-től pedig 5 százalékra az áfát az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújulóenergia-termékek, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítése esetében.
  • A kormány csökkentse a felére az üzemanyagokon lévő jövedéki adót 75 dolláros világpiaci kőolajár felett, a fűtőanyagok jövedéki adója pedig év végéig legyen 0%.

A kormánypárti politikus az MTI-nek elküldött reakciójában kifejtette, hogy 2010 előtt Európa legmagasabb rezsiköltségét a magyar emberek fizették, ez pedig többé nem fordulhat elő.

Nacsa Lőrinc szerint Gyurcsány Ferenc már 2013-tól támadja a rezsicsökkentést, mivel a DK elnöke szerint „egy jól működő gazdaságban kell a haszon”.

Azt is mondták, hogy szerintük átverés a rezsicsökkentés és meg sem történt. Ők inkább a multik extraprofitja miatt aggódnak, nem a magyar emberek megélhetéséért

– fogalmazott a KDNP frakciószóvivője, aki szerint ha Gyurcsány Ferencék kormányon lennének, eltörölnék a rezsicsökkentést, amivel utat nyitnának a jelenleg nagyon magas világpiaci áraknak. 

Source link

Translate ?