Index – Belföld – Tíz év börtönt kaphat, aki autósként vonatbalesetet okoz

általa megosztva admin
Kategória:


A szakértő a hétfőn Mindszentnél történt – öt ember halálát követelő – vonatbalesetre reagálva kifejtette: a vasúti átjáróval kapcsolatos közlekedési szabályok megszegése súlyos bűncselekménynek minősül, és ezért azt különösen szigorúan büntetik. 

A vasúti átjáróra vonatkozó szabályoknál minden esetben érvényesül, hogy sokkal kisebb hibából sokkal nagyobb tragédia lehet, éppen ezért a vasúti közlekedés veszélyeztetése magasabb szintet ér el a Büntető törvénykönyvben, mint a közútié

– magyarázta a szakértő, hozzátéve, ezekben az esetben akár több száz milliós kárt, sőt akár közveszélyt is okozhatnak a vétkesek. 

Borbély Zoltán szerint az, hogy mi a büntetés, szintén attól függ, hogy mekkora mértékű a kár.

Halálos tömegszerencsétlenség esetében mindig sokkal nagyobb a büntetési tétel, ez akár 5–10 éves szabadságvesztéssel is fenyegethet, de a 2–8 éves és az 1–5 éves szabadságvesztés is szerepel a Büntető törvénykönyvben. Ha autó találkozik vasúttal, sok esetben nem a vasúti közlekedés veszélyeztetése merül fel, hanem egy közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény

fogalmazott Borbély Zoltán, aki szerint ilyenkor egyszerűen arra kell gondolni, hogy „nem a vasúti szabályok hatálya alatt álló személy” követte el a bűncselekményt. Hozzátette: ezeknél a baleseteknél – a bírói gyakorlat szerint – szinte minden alkalommal eltiltják a járművezetéstől a vétkes sofőrt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.