Index – Gazdaság – Athénban több tízezren tüntettek a magasra szökő árak és az alacsony bérek miatt

általa megosztva admin
Kategória:



A görög rendőrség információi szerint mintegy tízezer ember vonult fel Athén központjában, hogy a magán- és közszféra szakszervezetei által meghirdetett, az országot megbénító, egész napos általános sztrájk keretében elítéljék a magasra szökő árakat és az alacsony béreket.

Görögországban leálltak a közszolgáltatások, valamint a tengeri, a vasúti, és a városi közlekedés.

Az Athénban és más városokban tartott gyűléseken a tüntetők magasabb béreket és a járvány által súlyosan érintett kórházak támogatását követelték – derült ki a közszféra szakszervezete, az Adedi közleményéből, írta meg az MTI.

Megemlítették a GSEE, az ország legnagyobb magánszektorbeli szakszervezetének transzparensét, amelyen a következő felírat állt: „Emelkedő árak, szegénység, egyenlőtlenség: emeljék meg a béreket!”

A szakszervezetek a jelenleg havi bruttó 773,5 euró (292 692,4 forint) minimálbér emelését követelik, mivel a januárban történt kétszázalékos emelés után is az egyik legalacsonyabb az euróövezetben a görög minimálbér.

Nem szabad elfelejteni, hogy a minimálbért 2012-ben (a gazdasági válság idején) 22 százalékkal csökkentették, ráadásul most az infláció közel nyolc százalékra emelkedik, és ez a tendencia a következő hónapokban is folytatódni fog” – hangsúlyozta a PAME kommunista szakszervezet közleményében.

A görögországi fogyasztói árindex februárban 7,2 százalékra nőtt az előző havi 6,2 százalékról, ami rekordot jelent az euró 2001-es bevezetése óta.

A társadalmi elégedetlenséggel és a jövő évi parlamenti választások előtt csökkenő népszerűséggel szembesülve

a jobboldali miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz a múlt hónapban összesen 1,1 milliárd euró szociális támogatást jelentett be az alacsony jövedelműek számára.

(Borítókép: Tüntetők az athéni parlament előtt Görögországban 2022. április 6-án. Fotó: Costas Baltas / Reuters)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.