Index – Gazdaság – Mélyütés az orosz–ukrán háború a magyar turizmusra

általa megosztva admin
Kategória:



„Budapest és a magyar fürdővárosok már tavasszal is megérezhetik az orosz turisták hiányát” – mondta az Indexnek Szegedi Andrea orosz turisztikai szakértő, aki szerint az utazási irodák is komoly veszteségeket könyvelhetnek el, ha a foglalások árait vissza kell utalniuk az orosz turisták számára.

„Az Oroszországgal szembeni szankciók és a háborús események most már komolyan érintik a turisztikai szolgáltatókat, valamint a különböző országokat” – mondta el Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő, az InfoRádió szerkesztő-műsorvezetője. Hiszen a komoly vásárlóerővel rendelkező orosz turisták az elmúlt tíz évben mind nagyobb és nagyobb számban érkeztek az Európai Unió nagyvárosaiba.

Szegedi Andrea turisztikai szakértő szintén kiemelte, hogy közvetlenül a válságot megelőzően Magyarországon, illetve a gyógyturizmus kedvelt városaiban jelentősen megnőtt az orosz turisták száma.

„Nem szabad megragadnunk Hévíznél, emellett Sárvár, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Harkány, és még sorolhatnám tovább azokat a városokat, amelyek megjelentek az oroszországi turisztikai piacon” – jelentette ki a turisztikai szakértő. Hozzátette: a jelentősen megnőtt orosz turisták száma hosszú, tudatos munkaeredményének köszönhető, ami a kialakult helyzetben változni fog.

Egy nagyon jó piaci pozíciónk volt, hiszen azon kevés európai országok közé tartozunk, akik minimális vagy majdnem korlátozások nélkül engedtük be az orosz turistákat

– utalt Szegedi Andrea arra, hogy megfelelő oltás ellenében nem volt karanté kötelezettségük az orosz turistáknak, illetve a két ország közötti légi közlekedés rövid idő alatt helyreállt.

Sok más helyen nagyon komoly korlátozásokkal szembesülhettek a turisták, viszont ha sétált Budapesten vagy vidéken, akkor nagyon sok orosz turistával lehetett, mert hogy tényleg azt érezték, mintha itt minden a normális kerékvágásban menne.

– fejtette ki a turisztikai szakértő, aki arról is beszélt, hogy a február 24-én eszkalálódott események, majd az azt követő szankciók miatt Oroszországban a repülős turizmus gyakorlatilag meg fog állni, hiszen a légtérzár miatt nincs lehetőség fogadni az orosz járatokat.

Az utazási irodák már most érzik a háború közvetett hatását. Jelen pillanatban megtorpantak a foglalások, a lemondásokkal azonban még várnak, már csak azért is, mert ez óriási csapást jelentene, ha vissza kellene fizetni az utazási irodáknak.

A nagy kérdés az, hogy meddig fog elhúzódni a háború, amelytől sok magyarországi utazási iroda jövője is függ.

A szakértő szerint az orosz turisták a háború miatt nem feltétlen mondanak le a pihenésről, a kérdés csak az, hogy az utóbbi években nagyon jelentősen fejlődött orosz belföldi pihenést választják-e, vagy valamely Európai Unión kívüli kedvelt országot, mint például Törökországot célozzák-e meg.

(Borítókép: A Sárvári Termálfürdő 2018. augusztus 19-én. 50 éve, 1968. augusztus 20-án nyilvánították újra várossá Sárvárt. Fotó: Varga György / MTI)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.