Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Belföld – Megkezdi munkáját a Humanitárius Tanács



Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a kormány humanitárius tanácsot hozott létre az ukrajnai menekültek megsegítése érdekében, hogy összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult tanácsban a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői is jelen vannak.

A humanitárius tanács megalakulásával összhangban módosították a korábban létrehozott Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsról szóló rendeletet, és ez szombaton meg is jelent Magyar Közlönyben.

A jogszabály szerint a Nemzeti Koordinációs Tanács humanitárius katasztrófa esetén látja el a számára megállapított humanitárius jellegű feladatokat. Működése ülésszakokra tagozódik. Az ülésszak

  • veszélyhelyzet kihirdetésekor,
  • egészségügyi válsághelyzet elrendelésekor vagy
  • a szomszédos országokban felmerülő, Magyarország területét közvetlenül érintő, humanitárius katasztrófa esetében

a Tanács által meghatározott időpontban kezdődik.

Az ülésszak végét a Tanács határozza meg azzal, hogy az ülésszak legfeljebb a veszélyhelyzet vagy az egészségügyi válsághelyzet megszűnését követő hat hónapig tarthat.

Emellett a Tanács negyedévente köteles megvizsgálni, hogy fennáll-e az ülésszak megkezdésére okot adó humanitárius katasztrófa vagy annak magyarországi közvetlen hatása.

Amennyiben a Tanács megállapítja, hogy az ülés megkezdésére okot adó humanitárius katasztrófa vagy annak magyarországi közvetlen hatása már nem áll fenn, akkor döntést hoz az ülésszak legfeljebb hat hónapon belüli lezárásáról.





Source link

Exit mobile version