Index – Belföld – Egymilliárdnyi kárt hagytak maguk után a ciklonok

általa megosztva admin
Kategória:


Megközelíthetik az egymilliárd forintot a hétvégi viharok miatti károk az előzetes adatok alapján; a biztosítók további kárbejelentésekre számítanak.

Az Aegon Biztosító tájékoztatása szerint meghaladta az ezret a kárbejelentések száma hétfőn délig. Ennél ugyanakkor jóval többre számítanak; mint jelezték, a hétvégén történt károk esetén néhány napos csúszással jelentik be az ügyfelek a káreseményt, illetve elsősorban a további károk megelőzésére és a kármentésre koncentrálnak ilyenkor.

A legtöbb bejelentés Pest megyéből, illetve Budapestről érkezett, de az elsődleges adatokból is jól látható, hogy szinte az egész országot érintette a vihar. A károk értéke általában százezres nagyságrendű, elsősorban a lakóházak tetőszerkezetét, fedését érintette a viharos erejű szél, de előfordulnak még beázással járó és kidőlt fák által okozott károk is – közölték. A biztosító arra számít, hogy 

a további kárbejelentések száma elérheti a négyezret, és mintegy 250 millió forint nagyságrendű kárkifizetéssel kalkulálnak.

A cég kéri ügyfeleit, hogy lehetőség szerint dokumentálják képekkel a vihar okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

A Groupama Biztosítóhoz mintegy hatszáz, vihar miatti bejelentés érkezett hétfő délig, a bejelentett károk 150 millió forintra becsülhetők. A vállalkozás tapasztalatai szerint a bejelentések 

egy ilyen vihar után két-négy napig is elhúzódnak, így lényegesen több, akár 1500 bejelentésre is számítanak három-négyszázmillió forint összegben a hétvégi viharok miatt.

A cég tudatta, hogy a kárbejelentések legnagyobb számban Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Heves megyéből, illetve Budapestről érkeztek. Az eddigi jelzések alapján a legérintettebb település Kecskemét, Nagykőrös, Cegléd, illetve Gyál, Tata, Tiszaföldvár, valamint Csongrád, Dunaharaszti, Karcag és Tiszakécske.

A vihar nagyon sok helyen megbontotta a tetőt, leszakított egyes épületelemeket, udvaron elhelyezett tárgyakat kapott fel, és elsodorva okozott kárt vagyontárgyakban, fákat döntött ki, illetve udvaron lévő kerti pavilonokat, gyerekjátékokat tépázott meg. Emellett a biztosító felhívta a figyelmet arra, hogy a károk észlelése után minél előbb tegyék meg bejelentésüket az ügyfelek. Hozzátették, hogy a nyaralókat jellemzően a vihar utáni hétvégén ellenőrzik a tulajdonosok, így arra számítanak a biztosító szakemberei, hogy ezek a bejelentések később érkeznek.

A Generali Biztosító arról tájékoztatott, hogy a társasághoz több száz bejelentés érkezett a hétfő délelőtti órákig. A cég becslései szerint ezer fölött várható a szélvihar okozta károk száma, értékük pedig elérheti a két-háromszázmillió forintot. Kárbejelentésekre főként Közép-Magyarország területéről, Pest megyéből és Budapestről számítanak. Az ügyfelek elsősorban tetősérüléseket, fakidőléseket, beázásokat jelentenek be. 

Még nem mindenhol állt helyre a vasúti közlekedés, volt, ahol a telefon és az internet sem működött.

(via MTI)

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.